сряда, 1 октомври 2008 г.

Холестеролът – времето е от особено значение

Когато стане дума за холестерол, е изключително важно да се знае едно – да се следят неговите нива от ранна възраст е също толкова важно, колкото и да се знае докъде е спаднал или се качил той.
През последните години за холестеролът се пише все повече, правят се и все повече научни изследвания за вредите, които нанасят и високите и ниските му нива.
Натрупаните данни вече дават основание на специалистите да смятат, че предстои истински научен скок в знанията за отделните показатели на холестеролните равнища и за това как те могат да бъдат контролирани с нормалните им граници.


Всичко ли е заложено в гените?
През 1999 г. френски учени установиха наличието на специфична част в човешката хромозома 1, която е свързана с високите нива на т.нар. лош холестерол (LDL или липопротеини с ниска плътност). Основният извод от това изследване е, че контролът върху нивото на LDL трябва да започне максимално рано – много преди средната възраст, когато заплахата за артериите е реалност и процесът вече се развива. Това е особено вярно при хора, които имат генетична предразположеност към такива здравословни проблеми.
Следващи проучвания в същата посока установиха, че заради генна предразположеност има хора с вродено ниско ниво на холестерол, също както и такива с наследено високо ниво. Вече са открити сериозни различия дори на основата на расовата принадлежност – изследване, публикувано през миналата година в New England Journal of Medicine, показва, че при чернокожата раса с генетично заложен нисък холестерол, рискът от смърт заради сърдечно-съдови заболявания по-нисък от средното с 88%, а при европеидни представители със същия показател той е по-нисък с 47%.

Значението на годините
Това ново изследване е интересно и с извода, че водещо значение за намаляване на риска има и максимално ранното начало на контрол на нивата на холестерола.
По традиция се смята, че атеросклерозата е заболяване на хората на средна и напреднала възраст. Последните изследвания обаче доказват, че нейното развитие започва понякога още преди навършване на 20 години.
Затова последните препоръки на специалистите са всеки, след навършване на тази възраст, да изследва нивата си на холестерол поне веднъж на 5 години, а хората с предразположеност към сърдечно-съдови заболявания заради наднормено тегло, високо кръвно, пушене и генетична предразположеност – не по-рядко от на 2 години.
Още през 80-те години на миналия век бе доказано, че нивата на LDL са пряко свързани с риска от смърт заради сърдечно-съдово заболяване.
Вече над 20 години специалистите препоръчват LDL да бъде задържан в нормалните му граници преди атеросклерозата да нанесе сериозни вреди на кръвоносната система. На първо място нивото на LDL трябва да бъде под 100 mg/dL, а при хората със сърдечно-съдово заболяване – под 70 mg/dL.

Поддържането на ниво под 100 mg/dL не би следвало да е особен проблем. Една от възможностите е да се приемат медикаменти – статини или други понижаващи холестерола. В момента вече съществува достатъчен брой такива лекарства с добро качество и на приемлива цена.
Но лекарствената терапия, траеща цял живот не бива да бъде първия избор. Възможност да се намалят последствията от високите нива на LDL е изборът на подходящ тип хранене, като се подбират пълнозърнести храни и много зеленчуци и плодове, а се избягват продукти с високо съдържание на трансмазнини.
Наравно с това е значението и на физическите упражнения и запазването на теглото в норма.


здраве.бг

Няма коментари: