събота, 11 октомври 2008 г.

Диагноза и лечение на атеросклерозата

Диагноза.

Признаците на атеросклероза, които вашия лекар ще намери са:

-Отслабен до липсващ пулс под зоната на стеснения съд.
-Артериални шумове върху мястото на стеснения съд.
-Бавно зарастване на раните в зоната на намалено кръвоснабдяване.
-Намалено кръвно налягане в засегнатия крайник.
-Шумове от пулсиращи аневризми в корема или други области.

Лечение.

Промяната в начина на живот може значително да подобри качеството и продължителността на живота. Използват се и някои лекарствени средства:

Лекарства, намаляващи холестерола. Бързото понижаване на „лошия“ LDL-холестерол в кръвта, може да забави, да спре и дори да доведе до обратно развитие на плаките.

Антиагреганти. Намаляват вероятността за образуване на тромби върху атеросклеротичните плаки.

Антикоагуланти. Подобряват реологоята на кръвта и намаляват вероятността за образуване на тромби.

Съдоразширяващи средства. Намаляват спазъма на съдовете.

Добър контрол на рисковите фактори- лечение на придружаващ диабет, артериалната хипертония, спиране на тютюнопушенето и др.

Инвазивни методи. Налагат се при остри инциденти на блокиране на кръвоснабдяването. Необходими са, за да спасят тъканите под стеснения съд от некроза и ампутация.

Ангиопластика. С катетър се достига до плаката и с балонче плаката се притиска към съда. На това място може да се постави стент, който притиска плаката към стената и не позволява нарастването й.

Емболектомия. Ембол е кръвен съсирек, въздух, мастна капка или друга субстанция, която предизвиква пълно запушване на кръвоносния съд. При тази процедура по специален начин се отстранява ембола, който запушва съда.

Ендартеректомия. Хирургично отстраняване на плаките от стените на стеснените артерии.

Съдова хирургия. Може да се направи байпас - обходен път от съдове, който заобикаля стеснението и позволява нормално кръвоснабдяване на крайника.

Тромболитична терапия. В ранните часове след блокирането на съдовете от тромб може да се инжектора тромболитичен агент, който да „стопи“ тромба.

Как да се предпазим?

Движете се! Подходящи движения могат помогнат на мускулите ви да използват кислорода по-ефективно. Физическата активност, освен това, подобрява кръвообръщението и развитието на колатерални съдове - нови съдове, които формират естествен байпас около мястото на запушването, като позволяват по-добро кръвоснабдяване на засегнатия крайник.

Спрете цигарите! Тютюнопушенето допълнително увеличава спазъма и уврежда вътрешната повърхност на съдовете ви.

Хранете се здравословно и поддържайте теглото си в норма! Здравословното хранене е предпоставка за нормално тегло, нормално кръвно налягане и по-ниски нива на холестерол.

Намалете стреса или се научете как да се справяте с него! Елиминирайте стресиращите фактори в работата и у дома, ако е възможно. Можете също да научите техники за справяне със стреса, като мускулна релаксация и дълбоко дишане.

Лекувайте диабетът, високото кръвно и високият холестерол!

Ако имате атеросклеротични промени в съдовете на крайниците, трябва да полагате грижи и за тях. Носете само обувки, които са ви по мярка. Дори малки порязвания или наранявания, изискват специално внимание, тъй като намаленото кръвообръщение е причина за по-бавното и понякога усложнено с инфекция зарастване на раните.


е-плацебо.ком

Няма коментари: