понеделник, 20 октомври 2008 г.

Диета за намаляване на холестерола

Съвременният начин на живот е определящ за високото ниво на холестерола, показва успешен експеримент.

Оригинален начин да се докаже определящата роля на съвременния начин на живот за повишеното ниво на холестерол са избрали британски учени. Те са подбрали доброволци, които са пожелали да намалят нивото на холестерол в организма си чрез спазване в продължение на 12 дни на диета с кодово название “Ево” (от еволюция). Диетата се е състояла в ежедневната употреба на около 5 кг пресни плодове и зеленчуци. Разработването на диетата е идея на диетолога от болницата към Кралския колеж (King’s College) Лин Гартън. Целесъобразността на този тип хранене е била предварително потвърдена от няколко изследвания, които са доказали възможността чрез нея да се намалява нивото на холестерола и артериалното налягане.

Гартън внимателно е изучила хранителното поведение на приматите и е съставила меню, при което продуктите са се променяли на всеки 3 дни, но винаги диетата се е състояла само от плодове, зеленчуци, ядки и мед. За пиене е била позволена само чиста вода. През втората седмица в менюто е включена и риба.

Не всички участници са понесли с лекота прехода към новия тип хранене. Хората, свикнали с колбасите, чипсовете и бирата, трудно са приели нуобходимостта да се хранят само със сурови плодове и зеленчуци, но изненадващо за самите тях, не са усещали чувство за глад или изнемогване. При това малко от тях са успявали да изядат всичко, което им е било предложено за деня.

Изследователите смятат, че пълното отказване от напитките, съдържащи кофеин, също е помогнало на участниците да почувстват повишаване нивото на енергия и активност.

След завършването на курса резултатите са били още по-впечатляващи. Нивото на холестерола е било намалено средно с 23% - показател, който се постига само с приемането на антихолестеролни медикаменти (статини). Артериалното налягане е било намалено от 140/83 до 122/76. Въпреки, че диетата не е имала за цел намаляване на теглото, участниците са отслабнали с около 4,4 кг.

Резултатите от експеримента показват още веднъж първостепенната роля на храненето и начина на живот за поддържане на доброто здравословно състояние, цитира британските учени BBC.


здравница.ком

Няма коментари: