вторник, 7 октомври 2008 г.

Движение и билки против атеросклероза

Многобройните изследвания, проведени в различни страни, сочат категорично, че един подходящ двигателен режим, ако е съчетан и с подходяща диета, би могъл да спре развитието на атеросклерозните процеси в човешкия организъм. Най-подходящи за тази цел са така наречените "циклични" натоварвания. При тях едни и същи движения се повтарят многократно - бързо ходене, бягане, плуване, ски-бягане, колоездене и др. За да имат добър и траен ефект "цикличните" натоварвания трябва да се практикуват системно поне 3 пъти седмично в продължение на 20-30 минути.

Глог - една супена лъжица цветове от глог се залива с 200-250мл кипяща вода. Оставя се да престои 20-30 мин., прецежда се и се изпива. Дневната доза е 2-3 пъти по 200мл.

Маточина - една супена лъжица листа от маточина се заливат с 200мл кипяща вода. Оставя се да престои 20-30 мин., прецежда се и се изпива. Дневната дозировка е 2-3 пъти по 200мл.

Валериана - две чаени лъжички наситнени корени се заливат с 250мл студена вода и се оставят да престоят 24 часа. От така приготвения студен извлек се приема по една супена лъжица 3-4пъти дневно.

В аптеките се продават готови спиртни извлеци (тинктури ) от глог и валериана. От тях се приемат по 15-20 капки на гладно с малко вода. Възможно е смесването на двете тинктури и от така приготвената смес се пие 3 пъти по 15-20 капки дневно.
Дяволска уста - използува се надземната част с листата. Две супени лъжици от тази дрога се заливат с 500мл кипяща вода и се оставят да престоят 20-30 минути. Така приготвената запарка се разделя на 3 дози и се изпива сутрин, обед и вечер.

Орех - две супени лъжици листа от орех се заливат с 400мл кипяща вода. Престояват 30-60мин., прецежда се и така приготвената запарка се изпива на 3 пъти - сутрин, обед и вечер.

Бял имел - една супена лъжица наситнени клонки и листа се залива с 250 - 300мл кипяща вода и се вари 5мин. Оставя се да престои 20-30 мин., прецежда се и отварата се изпива на 3пъти - сутрин, обед и вечер.


миролм.хит.бг

Няма коментари: