петък, 17 октомври 2008 г.

Зеленият чай помага на сърцето намалява риска от заболявания, свързани с тютюнопушенето

Зеленият чай може да ни помогне да запазим флексибилността на артериите, давайки по този начин възможност за устояване напрежението от непрекъснатите промени в артериалното налягане.

При ултразвуково изследване се установява по-значителна дилатация след редовна консумация на чай, а не на разредена кофеинизирана напитка или дори гореща вода.

Учени смятат, че това се дължи на действието, което зеленият чай оказва на епитела на съдовете.

Последният секретира вещества, които помагат за релаксирането и разширяването на съдовете. Флавоноидите пък действат като антиоксиданти, поради което предотвратяват възпалителните изменения.

Предполага се, че намаляват и съсирваемостта на кръвта, оказвайки по този начин профилактична роля за миокарден инфаркт. Ефектът е дълготраен и се кумулира.

Резултатите от изследванията са в правопропорционална зависимост от продължителността на консумацията на зеления чай.

Разбира се, коментират специалисти, трябва да се проведат още изпитвания за ефекта на зеления чай преди да бъде обявена протективната му роля с такава категоричност.

Така или иначе ползата за здравето му е неоспорима и без съмнение може да бъде включен като компонент на здравословния начин на живот.

Тютюнопушенето е известна причина за сърдечни заболявания и рак на белите дробове, нивата на тези болести обаче остават необяснимо ниски в редица азиатски страни, където пушенето е разпространено.

Учени смятат, че отговорът на този феномен трябва да бъде търсен в пиенето на зелен чай. В статия за списанието "Американски колеж на хирурзите", изследователи от университета "Йеил" описват данните, свързващи зеления чай с по-добрата работа на сърцето и намаляването на риска от рак на белите дробове. Учените не предлагат пушачите да пренебрегват рисковете и просто да пият чай. Изследването показва, че наличието на висока концентрация на антиоксиданти, наречени "катечини", може да се отрази баготворно на здравето.

Доктор Бауър Сумпио и екипът му подкрепят тезата си със статистически данни. Около 40 корейски мъже от 100 хиляди умират от рак на белите дробове. За американците нивото е 67 на 100 хиляди. Разликата при жените е още по ярка - 13 от 100 хиляди в Корея срещу 45 на 100 хиляди в САЩ. Това е въпреки факта, че 37 % от корейците пушат срещу 27 % от американците. Въпреки това според Сумпио употребата на зелен чай не може да се сравни с ефекта от отказване на цигарите.

медикалбг.ком

Няма коментари: