петък, 24 октомври 2008 г.

Пет на сто от българчетата страдат от високо кръвно налягане

Пет на сто от българчетата страдат от високо кръвно налягане - хипертония. Това каза пред журналисти проф. Румяна Рахнева, детски кардиолог и ръководител на 25-годишно проучване, извършено в България сред 40 хиляди деца.

Преди 25 години установихме, че 5 на сто от децата на възраст 6-15 години страдат от високи стойности на кръвното налягане, каза тя. Изследването е извършвано на едни и същи деца на всеки 5 години и е доказано, че 2/3 от тях след първите пет години вече имат постоянна хипертония, а 50 на сто от тях имат промяна на лявата сърдечна камера, обясни Рахнева.

Десет на сто от 18-годишните младежи имат високо кръвно налягане

Около 25% от населението на Европа, САЩ, Канада и Австралия страда от хипертония. Това заяви проф. д-р Младен Григоров - кардиолог, ръководител на Кардиологичната клиника на Втора МБАЛ–София.

Хипертониците не намаляват, въпреки разнообразните лекарствени средства, но намаляват усложненията. 10% от 18-годишните младежи имат високо кръвно налягане, поясни проф. Григоров, който е изследвал мъжете, които подлежат на военна служба.


слкбг.ком

Няма коментари: