вторник, 7 октомври 2008 г.

Билкови рецепти при високо кръвно налягане

Рецепта 1:
Вземат се:
Глог-цвят
Маточина- стрък по 100г
Дилянка- корени по 30г
Да се смеси.

Начин на употреба - 2супени лъжици от билките се заливат с 400мл вряла вода и се оставят да киснат един час. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Рецепта 2:
Копър - Супена лъжица свеж или изсушен копър, киснат в 200мл гореща вода, след охлаждане се пие на глътки на 3 пъти през деня.

Рецепта 3:
Билкова смес (при висока хипертония) - Кимион и седефче по 50г, маточина и валериана по 15г, глог и зимзелен по20г, бял имел 30г.Пълно лъжица от сместа се запарва до кипване в чаена чаша с вода и охладена и прецедена се изпива на части за един ден.

Рецепта 4:
Комбиниран чай - (за леко повишено кръвно, без медикаменти). Листа от маточина 100г, цвят и листа глог 30г, бял имел 20г.Препълнена чаена лъжичка от сместа се слага в чаена чаша вряща вода да кисне 10 мин.Прецежда се и се подслажда с лъжичка мед. Дневно се пият на глътки 2 чаши хладен чай. (Диабетиците да не подслаждат.)

Рецепта 5:
Билкова смес (при хипертония с атеросклероза). Бял равнец и нарязан кромид лук по 30г, полски хвощ, глог, листа зимзелен и бял имел по 15 г.Чаят се приготвя, като пълна лъжица смес кисне 3часа в чаена чаша вода, вари се 5минути, пак кисне 15 минути и се изпива за един ден на глътки.

Рецепта 6:
Билков коктейл - Една чаена лъжичка семе от копър се залива с 250мл вряща вода и се вари 3-4 минути. След това само да се попарят, се прибавят по 1 чаена лъжичка листа от маточина и цвят от невен. Съдът се сваля от огъня и билките киснат най-малко 2 часа, след което течността се прецежда. Пие се по 2 супени лъжици 3 пъти дневно преди ядене.

Рецепта 7:
1.Сутрин,обед и вечер - 10-15 минути преди ядене - да се изпива по една кафееена чашка отвара от: по 1суп.лъжица маточина, чубрица, бъзов цвят и 2суп. лъжици млади клонки от бъз (свирчовина) в 800мл вряща вода и на тих огън врат 20 минути. Като изстине се прецежда. Диета: - вегетарианска храна, слабо солена. Алкохол, тютюн, люто, кисело не! Първите три дни от започване на лечението добре е болният да яде сутрин, обед и вечер по 500г кисело мляко, разбъркано с 1/2 до 1 непълна супена лъжица хрян, настърган и то без хляб. От тази диета, артериалното налягане спада бързо, след което може да се приложи казаната диета и разнообразявана така: Преди обяда и вечерята да се изяжда по една салата с чесън и пресен лук с магданоз по равни части с малко винен оцет и зехтин на вкус, а след ядене да се взима по 1-2 чаени лъжички балканска чубрица стрита на прах.

Вместо вода: - да пие отвара от полски хвощ, дива коприва, пача трева и шипки плод по 100г.От тази смес 2супени лъжици се запарват в 600мл вряща вода, врат 10 мин. Като изстине се прецежда. Ефикасно е да се пие отвара от две издънки по 30 см бяла черница, нарязват се и се варят в 1 литър вода , да остане на половина. Оставя се да изстине и се изпива за половин ден.

2.Два часа след ядене: да изпива по 1 чашка от 75мл отвара от: исландски лишей,глог -цвят, листа и плод, и бъзов цвят по 100г, буков мъх, дилянка - корени и мащерка по50г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500мл вряща вода и врат заедно с 3 ядки от праскова 10 минути. Като изстине се прецежда.

3.Вечер преди лягане - на черния дроб се поставя торбичка напълнена с топла лапа от печен, обелен, нарязан и полуизстискан кромид лук, забъркан с 1/2 чаена лъжичка пудра захар. Такива торбички се поставят на бъбреците, отгоре им се поставя вестник и вълнен бинт, а на главата се поставя "шапка" като торбичка, напълнена или с пресен хлебен селски квас (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре) от типово брашно, засилен с една чаена лъжичка настърган хрян; или пък шапка напълнена с бяла глина - хума, забъркана с вода и оцет на половина и отгоре вълнена шапка и така се спи. Лапите се държат цяла нощ или докато досадят.

4.Сутрин - сух четков масаж на цялото тяло, последван от фрикция на подмишниците, корема, половите органи и сърцето с хладка вода, а след обличане 10 дълбоки вдишвания с бавни движения.

Важни добавки:

*На слънце (от 9 до 17 часа), а също при вятър, мъгла, студ, сняг - без шапка да не се ходи, влошава болестта.

*Преди да започнете лечението, не забравяйте главното правило: билките лекуват само 50% от болестта ви. Останалите приложения, като диета, бани, лапи, самовнушение и природосъобразен живот ще излекуват останалите 50%. Достатъчно е само половината от билките да си набавите за да имате нужния резултат от лекуването. За препоръчване е билките да се варят с дестилирана вода от аптеката, защото лековитостта им се увеличава най - малко с 25%.

Рецепта 8:
С 200мл вряла вода се заливат 3 листа от лимон. Ври 10 мин.Прецежда се и се прибавят чаена лъжичка канела и супена лъжица мед. Изпива се на два пъти - сутрин след ставане и вечер преди лягане.



миромил.хит.бг

Няма коментари: