неделя, 19 октомври 2008 г.

Сърдечни удари при нисък холестерол

Не е ли шокиращо? Данните показват, че повечето жертви на сърдечни болести нямат висок холестерол. Все повече изследвания разкриват, че високите нива хомоцистеин са главен рисков фактор за сърдечни болести и това се дължи на недостига на витамин В12, В6 и фолиева киселина.

Това не означава, че високият холестерол е нещо хубаво. Всъщност маслото, сметаната, пържените картофи, сандвичите, кейковете, пълномасленото мляко, поничките и всички пържени и мазни храни са лишени от витамини, които поддържат хомоцистеина нисък. Мислете за хомоцистеина като за първото свързващо звено на верига мощни реакции или като за искрата, запалваща огъня на артериалните увреждания. Лошият холестерол, който се доставя от наситените мазнини, се окислява в артериите, увеличавайки вредата, причинена вече от хомоцистеина. Свободните радикали влошават увреждането и организмът наслагва слоеве холестерол в опит да спре процеса. Но вече е твърде късно: увреждането се е разпространило като горски пожар. Когато холестеролът се окислява, той става смъртоносен. Но може би хо-моцистеинът е този, който прави артериите уязвими на окисляването. Този перфоратор превръща сърдечните болести в убийци.

лекар.бг

Няма коментари: