понеделник, 6 октомври 2008 г.

Три стъпки, които спасяват живот при инсулт

Запомнете ги и не се колебайте да ги използвате при съмнение, че ваш близък е в беда, призовават американски кардиолози

Той тръгва от група американски кардиолози, които искат от сърце да спасят колкото се може човешки живота, застрашени от фатален край заради инсулт.

„Приятелите и близките са първите, които могат да помогнат на човек в такава ситуация. Но понякога е трудно веднага да се разпознаят симптомите на инсулта и за съжаление отсъствието на знания за уж незабележими, но важни ориентири води до трагедии", споделят медиците в посланието си. Ако запомните три, само три лесни признака, чрез които да проверите съмненията си за проблем с ваш близък, вие ще спасите човешки живот, смятат кардиолозите. За да бъдат напълно убедителни, те подкрепят призива си с реална история от медицинското досие на тяхна пациентка — за съжаление вече не сред живите. Четете:

„В един топъл есенен ден Мери излиза на разходка сред природата с приятели. По време на похода взезапно се спъва и пада. Известно време й е трудно да стане, приятелите й се притичват на помощ и настояват да извикат „Бърза помощ".

Тя обаче отказва, твърди, че няма проблем, с нея всичко е наред и просто още не е свикнала с новите си обувки. Приятелите й помагат да се изправи, настаняват я да седне удобно и изчакват да си почине малко. После всички заедно продължават да се наслаждават на екскурзията, макар и впоследствие да споделят, че през цялото време Мери е изглеждала малко неадекватна.

Накрая се прибират, но по-късно получават обаждане от мъжа на Мери, който разтревожено им съобщава, че жена му е откарана по спешност в болница. Няколко часа по-късно Мери умира. От инсулт, който лекарите установяват, че е получила по време на пикника. Приятелите й изпадат в ужас и не могат да си простят, че не са разбрали навреме какво се случва с нея, че не са потърсили помощ. Обзема ги чувство на безсилие, вина и безнадеждност.

Ако в рамките на три часа след получаването на инсулта жената беше докарана в болница или й бе оказана първа медицинска помощ на място, тя щеше да е жива, а последствията от инсулта напълно отстранени, споделя впоследствие неврологът, който приел Мери в интезивното отделение. Той обаче не обвинява приятелите й. Установяването на диагнозата и логичният последващ ход — транспортиране в болница в рамките на първите три часа, не е било по силите на тези хора. Те просто не са знаели трите стъпки за разпознаване на мозъчния удар", коментира медикът.

ТРИТЕ СТЪПКИ - МЕТОДИ И СТРАТЕГИЯ
Ако имате съмнения, че ваш близък е поразен от мозъчен удар, веднага проверете състоянието му с три прости задачи, съветват авторите на интернет посланието:

> Накарайте го да се УСМИХНЕ.

> Накарайте го да ГОВОРИ. Помолете го да каже едно просто изречение. Например: Слънцето грее ярко.

> Накарайте го да ВДИГНЕ едновременно двете си ръце.

Неуспешното справяне с тези задачи или с част от тях означава да потърсите незабавно спешна медицинска помощ.

Освен описаните вече методи съществува още един начин за разпознаване на мозъчен инсулт:

> Помолете вашия близък да изплези език — ако езикът е крив или с неправилна форма, ако провисва на една страна, това също е сигурен признак.
Точно тези четири симптома са първата информация, която трябва да съобщите на спешния екип, повикан от вас да окаже първа помощ.


инсулттони.хит.бг

Няма коментари: