Наименованието витамин се появява през 1912 г., след като американския биохимик от полски произход Казимир Функ изолира от оризовите люспи съдържащо аминна група вещество (витамин В1), което лекува болестта бери-бери и го нарича „витамин“. Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални количества за нормалната жизнена дейност на човека и животните.
Таблица на по-важните витамини:
А
(аксерофтол, ретинол) Мастноразтворим. Важен за зрението, участва в състава на зрителния пурпур, растежа на кожата и лигавиците рибено масло, черен дроб, яйца, мляко. Под формата на провитамин (каротин) в морковите,спанака, кайсиите, пипера, доматите и тиквата
С
(аскорбинова киселина) Водоразтворим. Участва в клетъчните окислително-редукционни процеси, в обезвреждането на токсични вещества в организма, укрепва стените на кръвоносните съдове, стимулира естествения имунитет пресни плодове и зеленчуци, в по-големи количества в шипки,цитрусови плодове, касис, ягоди, пипер, магданоз, коприва, спанак
В1
(тиамин, аневрин) Водоразтворим. Участва в обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините Зърнени храни, бирена и хлебна мая, ядки, черен дроб, месо, яйца, мляко
В2
(рибофлавин, лактофлавин), витамин G Водоразтворим. Участва в клетъчните окислително-редукционни процеси виж. витамин В1
В3
(никотинамид, ниацин), витaмин PP Водоразтворим. Участва в клетъчните окислително-редукционни процеси Бирена мая, черен дроб, месо, бобови и зърнени храни
В5
(пантотенова кисилина), Водоразтворим. Съставка на клетъчните ензими Бирена мая, черен дроб, бъбреци, яйца
В6
(пиридоксин, адермин) Водоразтворим. Участва в обмяната на аминокиселините и мазнините Бирена мая, черен дроб, месо, яйца, мляко, бобови храни
В9
(фолиева киселина, фолацин), витaмин М Водоразтворим. Участва в обмяната на аминокиселините, стимулира и регулира кръвообразуването и растежа Бирена мая, зелените зеленчуци, черен дроб, месо
В12
(цианкобаламин) Водоразтворим. Стимулира и регулира кръвообразуването, участва в обмяната на нуклеиновите киселини и в изграждането на миелина на нервните клетки
D
(калцитриол) Мастноразтворим. Регулира калциево-фосфорната обмяна в организма Рибено масло, яйца, черен дроб, краве масло, мляко, образува се в кожата от провитамин (ергостерол) под действието на УВ лъчи
Е
(токоферол) Мастноразтворим. Участва в процесите на размножаването, необходим за оплождането и износването на плода Житни зародиши, растителни масла, зелените зеленчуци, черен дроб, яйца, мляко г.
К
(филохинон) Мастноразтворим. Фактор на кръвосъсирването Зелените зеленчуци, яйца, мляко, черен дроб, месо, синтезира се от чревните бактерии
докторбг.ком
Няма коментари:
Публикуване на коментар