неделя, 19 октомври 2008 г.

Таблица на по-важните витамини

Наименованието витамин се появява през 1912 г., след като американския биохимик от полски произход Казимир Функ изолира от оризовите люспи съдържащо аминна група вещество (витамин В1), което лекува болестта бери-бери и го нарича „витамин“. Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални количества за нормалната жизнена дейност на човека и животните.

Таблица на по-важните витамини:

А
(аксерофтол, ретинол) Мастноразтворим. Важен за зрението, участва в състава на зрителния пурпур, растежа на кожата и лигавиците рибено масло, черен дроб, яйца, мляко. Под формата на провитамин (каротин) в морковите,спанака, кайсиите, пипера, доматите и тиквата

С
(аскорбинова киселина) Водоразтворим. Участва в клетъчните окислително-редукционни процеси, в обезвреждането на токсични вещества в организма, укрепва стените на кръвоносните съдове, стимулира естествения имунитет пресни плодове и зеленчуци, в по-големи количества в шипки,цитрусови плодове, касис, ягоди, пипер, магданоз, коприва, спанак

В1
(тиамин, аневрин) Водоразтворим. Участва в обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините Зърнени храни, бирена и хлебна мая, ядки, черен дроб, месо, яйца, мляко

В2

(рибофлавин, лактофлавин), витамин G Водоразтворим. Участва в клетъчните окислително-редукционни процеси виж. витамин В1

В3
(никотинамид, ниацин), витaмин PP Водоразтворим. Участва в клетъчните окислително-редукционни процеси Бирена мая, черен дроб, месо, бобови и зърнени храни

В5
(пантотенова кисилина), Водоразтворим. Съставка на клетъчните ензими Бирена мая, черен дроб, бъбреци, яйца

В6
(пиридоксин, адермин) Водоразтворим. Участва в обмяната на аминокиселините и мазнините Бирена мая, черен дроб, месо, яйца, мляко, бобови храни

В9
(фолиева киселина, фолацин), витaмин М Водоразтворим. Участва в обмяната на аминокиселините, стимулира и регулира кръвообразуването и растежа Бирена мая, зелените зеленчуци, черен дроб, месо

В12
(цианкобаламин) Водоразтворим. Стимулира и регулира кръвообразуването, участва в обмяната на нуклеиновите киселини и в изграждането на миелина на нервните клетки

D
(калцитриол) Мастноразтворим. Регулира калциево-фосфорната обмяна в организма Рибено масло, яйца, черен дроб, краве масло, мляко, образува се в кожата от провитамин (ергостерол) под действието на УВ лъчи

Е
(токоферол) Мастноразтворим. Участва в процесите на размножаването, необходим за оплождането и износването на плода Житни зародиши, растителни масла, зелените зеленчуци, черен дроб, яйца, мляко г.

К
(филохинон) Мастноразтворим. Фактор на кръвосъсирването Зелените зеленчуци, яйца, мляко, черен дроб, месо, синтезира се от чревните бактерии

докторбг.ком

Няма коментари: