петък, 24 октомври 2008 г.

Внезапна смърт застрашава всеки трети болен от сърце

Хората, чийто родители са починали неочаквано, били изложени на много по-голям риск.

Една трета от сърдечно болните у нас умират от внезапна смърт. От нея са заплашени един на 1000 българи. Това съобщи вчера проф. Чудомир Начев, президент на лигата по хипертония на симпозиум, посветен на внезапната смърт. По официални данни 67 на сто от починалите всяка година в България, са хора със сърдечно-съдови заболявания. Исхимичната болест на сърцето е най-сериозната причина, която може да доведе до внезапна смърт и тези, които страдат от нея са особено застрашени, обясни още проф. Начев. Внезапната смърт най-често настъпвала по време на сън, или при отдих.

Доказано е, че тя е генетично предопределена, обясни още президентът на лигата по хипертония. Хората, чийто един от родителите е починал внезапно, били изложени на много по-голям риск от останалите. Когато и двамата родители са издъхнали по този начин, рискът се увеличавал още повече. Тютюнопушенето и “големите запои” веднъж или няколко пъти месечно също предопределяли внезапната смърт. Еднократното голямо напиване е много по-опасно за човешкия организъм, отколкото честата употреба на алкохол в малки количества, обясни президентът на лигата по хипертония.

Застоялият начин на живот също повишавал риска.

При 43 на сто от хората, които живеят обездвижено, опасността от внезапна смърт, е голяма. Сърдечно-съдовите лекарства също можели да увеличат риска, обясни проф. Чудомир Начев. Той уточни, че имало данни, че тя може да бъде предизвикана и от антивирусни медикаменти и антипсихотични препарати. Доказано било, че и кокаинът предизвиква внезапна смърт.

Един от начините да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания било включването поне на 40 грама риба във всекидневното меню. Движението бил другият фактор за здравословен начин на живот.


слкбг.ком

Няма коментари: