събота, 4 октомври 2008 г.

Недостигът на сън причинява проблеми със сърцето

Хората, които често спят по-малко от 6 часа в денонощието, са с 2 пъти по-висок риск от възникването на сърдечни болести, твърдят американски учени.

Според тях, недостигът на сън е пряко свързан с риска от развитието на комплекс от симптоми като затлъстяване, повишаване нивото на холестерол и захар в кръвта.

Този метаболитен синдром на свой ред предупреждава за възможното развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Лекарствата и здравословният начин на живот, разбира се, са способни да намалят тяхното развитие. Мартика Хол, професор по психиатрия в Медицинското училище към университета на Питсбърг, щата Пенсилвания, е изследвала продължителността на съня и неговото влияние върху здравето на 1214 души на възраст от 30 до 54 години.

Резултатите показват, че тези, които спят по-малко от 6 часа в денонощието, имат 2 пъти по-висок риск от развитието на метаболитен синдром в сравнение с тези, които спят 7 и повече часа.
29% от хората, които спят по-малко от 6 часа и 24% от тези, които спят от 6 до 7 часа в денонощието, се намират в рисковата група. За хората, които спят по 7-8 часа, този риск е значително по-малък.

Д-р Франческо Капучио от Медицинското училище в Уоруик, Великобритания пък е анализирал резултатите от 39 изследвания за взаимната връзка между времето, прекарано в сън, и риска за здравето, предизвикан от затлъстяването, които са проведени общо с участието на повече от 30 хиляди деца и 60 хиляди възрастни.

7 от 11 изследвания показват взаимната връзка между недостига на сън и здравословното състояние при децата. Що се отнася до възрастните, то явната зависимост между тези два фактори се доказва на всички изследвания.

Учените са единодушни, че признаците на затлъстяването обикновено се срещат при хората, които спят по-малко време. Специалистите препоръчват на децата на възраст до 6-7 години да спят по 10-11 часа, на подрастващите – 9 часа, а на възрастните – 7-8 часа, съобщава Би Би Си


здраве.бг

Няма коментари: