четвъртък, 2 октомври 2008 г.

Шоколада и нашето здраве

Шоколада, майките и децата
Факт е, че майки които обичат шоколад раждат щастливи деца. Детето има повече шанс да се роди здраво и щастливо, ако по време на бременността неговата майка си похапва шоколад. До този извод са достигнали френски учени, които са следили психологическото състояние на 300 бременни жени, като след това са събрали сведения за родените деца. Дори жени които до раждането били в депресия, ”благодарение“ на шоколада, родили весели и не-раздразнителни деца. Децата на тези които, не са приемали шоколад се усмихвали по–малко и плачели по-често. Но все пак изследователите не бързат с извода, че доброто настроение на децата е предизвикано от вещество съдържащо се в шоколада. По скоро това е дело факторите, които заставят бременната жена да хапва сладки неща.

Шоколад и кафе могат да излекуват от рак
Шоколада, колата и кафето могат да станат основа на нови препарати за лекуване на рак. Британски изследователи установили, че кофеина и теофелина имат ефект в борбата с рака. Тези вещества се съдържат в големи количества в продукти и напитки, като кафе, чай, шоколад и кола.
По мнение на сътрудниците на Лондонски университетски колеж, веществата въздействат на фермент, играещ важна роля в жизнената дейност на клетката. Изследователите с помощта на генетични методи, въвели при насекоми, клетки способни да произвеждат този фермент. В лабораторните експерименти било забелязано, че кофеина и теофелина блокират процеси пречещи на
функционирането на клетките. Изследователите предлагат тези резултати да се вземат в предвид в борбата против рака, но заедно с това предупреждават че са в начален етап от изследванията си с компонентите на кофеина.
В молекулярната структура на кофеина има вещество, което може да се използва за такава цел. Но основните ефекти от това вещество не позволяват, да се използва за лечение. Надеждите са че след пет до седем години, ще можем да се ориентираме към нов клас препарати - съобщава професор Питер Шеферд.

Шоколада – лекарство за откашляне
Ново, по ефективно средство за откашляне ще се прави от шоколад. Както са показали предварителни изследвания, проведени от лондонски учени, едно от веществата съдържащи се в шоколада и какаото, предизвикват откашлящ рефлекс, много по-добре от кодеина, който се явява основен компонент в повечето препарати в момента. За учените от националния институт по изследване на сърцето, употребата на шоколад в чист вид, може да помогне за да се избавим от симптомите на простуда. По техни думи за да се получи доза теобромин, която е необходима в изследванията, е необходимо до да се изяде до 25 блокчета шоколад. Това изследване било проведено под ръководството на д-р Омар Шариф Усмани. Учените подбрали десет клинично-здрави тютюно-въздържатели и им приложили 1000 милиграма теобромин, 60 милиграма кодеин, и неактивно плацебо. След два часа им приложили капсаицин – вещество предизвикващо кашлица - често използвано в подобни изследвания. Ефективността от препарата за откашляне се измервала от дозата капсаицин, която е необходима, за да може човека да се изкашля пет пъти. Изследователите забелязали, че нямало значителна разлика между активността на кодеина и плацебо, а теобромина увеличил дозата капсаицин. Този експеримент поставя под съмнение ефективността на популярните досега таблетки против кашлица.

Шоколада спасява от сърдечен пристъп
За любителите на шоколад има нов повод да се порадват: шоколада не помага за запазването на стройната ни фигура, но за сметка на това предпазва от сърдечен пристъп. Доклад за резултати от изследвания е финансирала известната фирма Mars. Той е представен на годишната конференция на Асоциация за Научни Постижения във Вашингтон. Учените установили че в шоколада има биологичо-активни вещества - флавоноиди, които са способни, да разширяват артериите снабдяващи с кръв сърцето. При отчитане на този ефект, тези съединения предпазват от развитие на тромбоза сърдечните съдове – това е най-честата причина за инфаркт на миокарда.

Шоколада не е единствения източник на флавоноиди а и е високо калоричен. Флавоноид има в червеното вино, тъмната бира и в чая. По мнението на учените, достатъчното постъпване на флавоноид, може да се осигури с включването на някоя от горните съставки в ежедневната ни диета.

Шоколад изпробвали в Калифорнийски университет, където изучавали намаляването на риска от сърдечен пристъп. При употребяване на “правилния” шоколад в кръвта е забелязяно намаляване на концентрацията на леикотриен - вещество, което способства за съсирването на клетките. То способства за образуването на тромбоцити. Ръководителя Дерек Шрамм свързва положителните резултати със съдържанието на процианидион в кръвта - вещество от химическата група полифеноли. В различните видове шоколад има различно съдържание процианидин. Полифеноли се съдържат в плодовете и зеленчуците. Учените провеждат изследвания и с другите хранителни продукти.


newiaqua.royalsbg.com

Няма коментари: