вторник, 7 октомври 2008 г.

Нов тест за боледуващи сърца

*Физическото натоварване е изпитание за артериите, а умственото предсказва усложненията.
*Стресът - повратна точка
*Техники за отпускане

Хората, които се оплакват от сърцето си, се подлагат на изследване на сърдечно-съдовата система с физическо натоварване, т.нар. изследване с велоергометър. Нови проучвания показват, че състоянието на сърцето може да се прецени и чрез тест за умствено натоварване.Психическото напрежение свива съдовете на сърцето, особено на участъците които вече са болни: там е намалено снабдяването с кръв и кислород и се повишава рискът от инфаркт. Така че, за много хора на умствения труд новото изследване - чрез тест на умствено и психическо напрежение, може да се окаже животоспасяващо.

Как да се намали напрежението? Най-добре е да усвоите техниките за понижаване на стреса - релаксация, умение за градиране на натоварването, редуване на умствения с физически труд и откриване на най-подходящите за вас, успокоителни лекарства. Към медикаментите никога не прибягвайте без лекарска консултация. А релаксацията не е трудно да се усвои. Но ако нямате време специално да се занимавате с нея, правете простички неща:

*Намерете си тихо място на открито и се опитайте за 5-10 мин.да възприемате само природните звуци.

*Ако животът ви преминава сред шум, поне 10 мин. през деня прекарайте в абсолютна тишина.

*Два пъти седмично излизайте без цел, разходете себе си. Облечете се удобно. Особено обувките да са удобни - никаква релакса. Ако сте в канцелария, или на закрито, разгледайте подробно картина - а, ако няма, може и петно на стената пред вас. Оприличете го на нещо познато и доразвивайте образа. Това също намалява напрежението.


миролм.хит.бг

Няма коментари: