понеделник, 27 октомври 2008 г.

Антипсихотичните лекарства увеличавали риска от инсулт

Медикаментите, използвани за лечение на психични заболявания, включително шизофрения, могат да увеличат риска от инсулт, като този риск нараства още повече при хората, засегнати от деменция, сочат резултатите от британско изследване, съобщи Франс прес.

Предишни изследвания показаха, че второто поколение антипсихотици, наречени също атипични невролептици, могат да увеличат риска от инсулт. Не се знаеше обаче дали съществува риск при използването на първото поколение антипсихотици.
Екип от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина е изследвал данни от медицински регистри, включващи клинична информация за над 6 милиона пациенти във Великобритания. Въз основа на 6790 инсулта при пациенти, приемали антипсихотици през периода 1988 - 2002 г., изследователите заключили, че рискът нараства 1,7 пъти в сравнение с онези пациенти, които не се приели подобни медикаменти. Рискът е 3,5 пъти по-голям за хората, засегнати от деменция, независимо какъв е видът на антипсихотичното лекарство.

Установихме, че всички видови антипсихотични лекарства са свързани с увеличен риск от инсулт и че този риск нараства още повече при употреба на второ поколение антипсихотици, заявиха изследователите.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Бритиш медикъл джърнъл".


бтв.бг

Няма коментари: