събота, 25 октомври 2008 г.

Проверете кръвното си, ако се събуждате тежко

За ниско артериално налягане се смята под 100/ 60 мл жив. ст. при хора до 25 години и под 105/65 – за лица над 30 години. Ако постоянно имате такова налягане, значи имате артериална хипотензия.

Симптомите на хипотонията са много нееднородни и не е задължително да се появят навреме. Това могат да бъдат вялост, апатия, усещане за обща слабост и умора сутрин, липса на бодрост даже след дълъг сън, влошаване на паметта, разсеяност, понижена работоспособност. Много често такива хора дори в състояние на покой могат да усетят
недостиг на кислород

или задъхване при слаба физическа подготовка, понякога вечер се забелязва лек оток в коленете и стъпалата.

Един от симптомите, който трябва да предизвика безпокойството и да държи нащрек представителите и на двата пола, е нарушаването на потентността на мъжете и в менструалния цикъл у жените. При това у болшинството се забелязва и раздразнителност, и емоционална неустойчивост, разстройство на заспиването и ритъма на съня. Често към това се прибавя и усещане за тежест в стомаха, горчивина в устата, намаляване на апетита. Гадене, киселини, запек. При такива хора понякога има болки в ставите, които са непостоянни, възникват в състояние на покой и преминават след физическо натоварване.

Първичната хипотония се среща най-често при жени на 30-40 години, занимаващи се с умствен труд. В такъв случай възможната хипотония у децата и тийнейджърите трябва да се търси в наследствеността, неотдавна прекараните

инфекциозни заболявания

несъблюдаване на дневния режим, конфликтни ситуации в училище и дома.

Възможно е временно намаляване на налягането, т. нар. физиологична хипотония, която възниква в периода на адаптация към нов климатичен пояс или зона - високопланинска, задполярна; субтропичен или тропичен климат. Не се чудете, ако на такива места се чувствате некомфортно.

Острата хипотония може да се развие при неправилно прилагане на медикаменти, понижаващи артериалното налягане. Към тях се отнасят невролептици, различни типове ганглио- и адреноблокери, нитрити и нитрати. Нека се спрем за малко на последните. Съветът към хората е по време на сърдечен пристъп да приемат нитроглицерин, но това може да се прави само в седнало или легнало положение. Прилагането на нитрати води до рязко снижаване на артериалното налягане и ако човек стои, може да развие статичен колапс-в главата не постъпва достатъчно кръв и той губи съзнание.


чудеса.нет

Няма коментари: