понеделник, 13 октомври 2008 г.

Лекарствата за високо кръвно увреждат плода

Лекарствата за високо кръвно налягате утрояват риска от големи малформации на плода, особено ако се приемат през първите три месеца от бременността, предаде АФП, като се позова на изследване, публикувано в специализираното английско списание “New England Journal of Medicine”.

Статистиките сочат, че около 8% от бременните жени страдат от високо кръвно, което повишава опасността от инфаркт, но пък приемането на лекарства може да увреди плода.

Изследването показва, че приемането на хапчета за високото кръвно налягане от жени през първите месеци от бременността утроява вероятността децата да имат сърдечни и церебрални увреждания при появата си на белия свят.

Освен това веществата, съдържащи се в този вид лекарства, могат да блокират белите дробове на плода, да забавят развитието му и дори да предизвикат смъртта му, ако майката е приемала хапчета по време на последните шест месеца от бременността.

“Не можем да гарантираме безопасността на плода при взимането на лекарства за високо кръвно. Най-добре е те да бъдат спрени веднага щом се разбере за бременността”, подчерта доктор Уилям Купър – педиатър и професор от университета във Вандербилт.


днес.бг

Няма коментари: