понеделник, 6 октомври 2008 г.

Защо сме пушачи?

Пушачите пушат поради много причини
Изследователи от Уискънсин са открили учудващо широк диапазон причини, поради които хората пушат цигари - от това да бъдат около другите, които пушат до облекчаване на стреса.
Проучването на изследователи от Университета в Уискънсин, известно като „Уискънсински опис на мотивите за зависимост от цигарите”, също разкрива кой тип пушачи е най-вероятно отново да се поддадат на така наречения училищен петък.
Преди мерките са били концентрирани най-вече върху физическата зависимост, включващи въпроси за броя изпушвани цигари, за пушенето при събуждане и пушенето при болест. Опитът, обаче, показва подбуди за пушене в няколко направления, включващи емоционална привързаност към пушенето, отклик към други пушачи, пушене за освобождаване от стреса, пушене за умствено стимулиране и автоматично пушене.
Начинаещите пушачи, изглежда, са повече повлияни от обкръжението и усещането. Тяхната мотивация да пушат, е за да бъдат в обкръжение на пушачи - зрително и обонятелно подсещане, което ги насърчава, както и вкусът и усещането при пушене.
Пушачите с опит са повече повлияни от непреодолимото желание и автоматичното пушене, нуждата от пушене, когато знаят негативните ефекти върху здравето, пушенето за стимулиране на умствената дейност и емоционална привързаност към пушенето.
Мотивите, които се свързват най-вече с подновяването на пушенето са автоматично пушене, пушенето за стимулиране на умствената дейност, пушенето за облекчаване на страдание и пребиваването в среда на пушачи.

Изглежда пушенето на цигари няма особен смисъл...
Вземете няколко изсушени листа, увийте ги в хартия, опаковайте получените двадесет цигари в една привлекателна кутия; обложете с данък и продайте продукта на хората, наречени пушачи, които ще ги натъпкват в устата си една по една през целия ден, ще ги запалват, с единствената цел да вдишват дима. Дим, който съдържа токсини и силно пристрастяващи наркотични средства, които те използват, за да се упоят — наркотични средства, които нямат терапевтична полза и в крайна сметка не „вършат” нищо особено (няма голяма тютюнева тръпка, само вкус ). Токсините в дима рушат напълно тяхното здраве...

От многото причини, които могат да бъдат открити, тук са разгледани внимателно седем причини защо някой би искал или би допуснал да пуши цигари.

1. Цигарите са в наличност и легални
Това трябва да е първата причина за пушенето. Няма недостиг на предлагане. Цигари могат да се купят, вземат назаем или дават в замяна навсякъде и по всяко време. В такъв случай, защо да не се пуши? Няма власт, която да попречи, цигарите са навсякъде, където искате да бъдат.

2. Идентичност и убеждаване
Какво кара хората да понесат пушенето на онези първи цигари?.. Може би е въпрос на имидж? Предизвикан от убежденията на нашите връстници и не маловажните маркетингови умения на тютюневите компании. Ето един примерен модел на убеждаване.
Първо се появява отвън-навътре: „Имате нужда да бъдете уравновесени и самоуверени, за да се приспособите! Цигарите ще ви направят уравновесени и самоуверени и ще ви помогнат да се приспособите!”
Тогава, спечелени някак за идеята „уравновесени и самоуверени”, нещата идват отвътре-навън: „Искам да бъда уравновесен и самоуверен и да се приспособя! Цигарите ще ме направят да изглеждам уравновесен и самоуверен! Трябва да си взема подходящите цигари!”
Това, което никога не е било премислено е очевидният въпрос „Защо някой, на първо място, би искал да бъде уравновесен и самоуверен?” Цигарите, разбира се, помагат на всички ни да се приспособим – да се приспособим към ковчега.

3. Удоволствие и самонаграждаване
Както всеки пушач знае, след известно време пушенето на цигари, става много приятно преживяване. Някой би ли пушил, ако преживяването е болезнено? Удоволствието е двойно, когато или ободрява, или успокоява, ех!.. Възнаграждението от пушенето. Тютюневите компании знаят това добре и го използват като предимство.
Някоя свършена работа може да остане незабелязана или неоценена и, тогава пушенето са превръща в лесен начин сами да си дадете липсващото възнаграждение. При липсата на контрол, това поведение може да ескалира до точка, при която може да има петдесет подобни възнаграждения на ден! Празненство сам със себе си или утешителен комплект от типа „направи си сам”, ползването на който ускорява излизането извън контрол.

4. Навик и сила
Пушенето вече се е превърнало в роля с много повтарящите се представления. Извоювало си е собствен живот, преплетен с другите специфични особености на даден човек. Така, когато попитаме Защо? Отговорът е нещо подобно на ... Винаги съм пушил, хората очакват от мен да пуша, силата на моят непреодолим чар идва от факта, че съм пушач, имам всичките тези приспособления за пушене и по-добре да ги използвам, животът няма да е същия без моята запалка в ръката ми и цигара в устата ми, кой ще пълни пепелникът ми, ако не аз? Оправдание след оправдание, поддържащи навика, който ни дава увереност и сила, която води до самото формиране на навика.

5. Болка и пристрастяване
Пристрастяването е силна причина за пушенето.
Болката и пристрастяването са чисто и просто тъмната страна на любовта и брака.
Не може да има непреодолимо желание за благословия, тя е добре дошла и идват неочаквано и без да сме молили за нея.

6. Страх и притежание
Страхът да бъде пропусната възможността за това, което пушенето предлага, и поради това, трябва ли пушенето да бъде спряно или избягвано – това е емоционалната страна на пристрастяването. (Това е едва доловим, но силен призив пушенето да продължава, който се долавя от всички различните сектори на живота, където има подчертан интерес хората да продължават да пушат. )
Налице е мощно обсебване, което може да бъде изразено така: Това са моите цигари и няма да бъдат предадени без бой. Има много други страхове, достатъчни да напълнят цяла книга. Те се отнасят предимно до другите причини за пушенето и могат да бъдат лесно установени.

7. Функция и способност
Пушачите с емфизема ще продължат да пушат. Пушачите ще пушат и след пристъпи на кашлица. Докато пушачът може все още да вдишва през устата или през дихателна тръба, той ще пуши. Така функционира и способността - можеш да пушиш въпреки всичко и това се превръща в крайната причина за пушенето.


екссмоукър.бг

Няма коментари: