събота, 4 октомври 2008 г.

Глобалното затопляне вреди на сърцето

Освен че подгонва белите мечки на юг и разтапя ледниците, глобалното затопляне може да увреди сърцето, показва шведско изследване, цитирано от Асошиейтед прес.

С промяната на климата се очаква повишаване на температурите, а това може да увреди сърцето, предупреждават лекарите. Ако през следващите 50 години температурата действително се повиши с няколко градуса, сърдечносъдовите заболявания определено ще се увеличат, казва д-р Карин Шенк-Густафсон от Факултета по кардиология на института Каролинска в Стокхолм, Швеция.

По повод на годишното заседание на Европейското дружество по кардиология във Виена, което се провежда тази седмица, някои експерти заявяват, че проблемът се нуждае от по-голямо внимание. Известно е, че при топло време сърдечните оплаквания зачестяват.

По време на топлинната вълна в Европа през 2003 г. 35 000 души повече от очакваното починаха през първите две седмици на август. Само във Франция имаше 15 000 повече смъртни случаи, когато температурите се повишиха. Това се дължи до голяма степен на обостряне на сърдечносъдовите проблеми при възрастни хора.

Втвърдяването на сърдечните артерии и атеросклеротичните промени - също както ръждата в колата - се развиват много по-бързо при високи температури, обяснява д-р Гордън Томазели, шеф на кардиологията в университета "Джонс Хопкинс".

При по-високите температури се потим, за да се разхладим. При потенето кръвта нахлува в кожата, където температурите са по-ниски, и това разширява кръвоносните съдове. Сърцето започва да бие по-често и кръвното налягане спада. Това съчетание е опасно при по-възрастни хора и при отслабена сърдечносъдова система.

Сърдечните заболявания се утежняват и от екстремни събития като унищожителните пожари в Гърция и в Югоизточна Азия. Замърсяването на въздуха също утежнява сърдечносъдовите проблеми. Ако обаче глобалното затопляне продължи и околната среда драстично се промени, хората могат да развият някакъв биологичен механизъм, за да понасят по-леко топлината, смятат някои експерти.

Лошото е, че процесът на еволюционна адаптация при хората няма да протече достатъчно бързо, а ще отнеме десетки хиляди години, смята д-р Клаудио Цекони, кардиолог от Университета на Ферара в Италия и говорител на Европейското дружество по кардиология.


aktualno.kom

Няма коментари: