сряда, 8 октомври 2008 г.

Причини за атеросклерозата

При атеросклерозата, стените на артериите стават твърди и нееластични, което нарушава нормалната циркулация на кръвта. Ако си представите съдовата система като една затворена система от съдове, по законите на физиката стесняването на съдовете води до ускоряване на кръвния ток и до повишаване на налягането, което кръвта оказва на съдовата стена. Като следствие настъпва повишаване на кръвното налягане, което от своя страна допълнително уврежда вътрешната повърхност на съдовете и увредените места стават мишени за образуване на нови зони на атеросклеротични плаки.

Този процес е много бавен и е заблуда, че го има само при възрастните. Образуването на плаки започва още след раждането и интензитета му в зряла възраст зависи от някои допълнителни рискови фактори:

-Високи нива на холестерола в кръвта. Има два вида холестерол:

-LDL-холестеролът е атерогенен или той е "лошият" холестерол - той именно причинява образуването на атеросклеротичната плака. Неговото ниво трябва да се поддържа ниско.

-Другият е HDL- холестеролът или "добрият"холестерол, който "обира" лошия холестерол от плаките. Неговото ниво трябва да бъде по-високо

-Високо кръвно налягане;


-Диабет 1 и 2 тип;

-Мъжки пол

-Затлъстяване;

-Тютюнопушене;

-Високи нива на аминокиселината хомоцистеин в кръвта;

-Хронична бъбречна недостатъчност;

-Стрес;

-Фамилна история за ранна смърт от сърдечно заболяване.


е-плацебо.ком

Няма коментари: