събота, 11 октомври 2008 г.

Тотална /двустранна/ сърдечна недостатъчност

Обикновенно двустранна /двукамерна/ сърдечна недостатъчност се развива на основата на лявокамерна сърдечна недостатъчност, която в последствие се усложнява и с дяснокамерна сърдечна недостатъчност. В някои случаи тя се дължи на заболявания, засягащи едновременно двете камери - исхемична болест на сърцето, миокардит, миокарден инфаркт, аортно-митрален порок, хронична обструктивна бронхобелодробна болест, белодробна болест, белодробна тромбоемболия с белодробен инфаркт и други.

Характерните признаци са задух, отоци, цианоза по видимите лигавици, намалена
диуреза, увеличен черен дроб, асцит, съчетани с признаците на основните белодробни и сърдечно-съдови заболявания, довели до развитие на тотална сърдечна недостатъчност.

Лечението се провежда в болнично заведение. Прилагат се диуретици, кардиотоници, кислород , антибактериални и отхрачващи средства, бронхолитици, витамини, по показание - кортикостероидни и други медикаменти.
Прогнозата е неблагоприятна, а при настъпили усложнения - абсолютно лоша.

Степени на сърдечната недостатъчност

Лявокамерната сърдечна недостатъчност се разделя на три степени:
I степен - болните получават задух при обикновено физическо натоварване;
II степен - болните получават задух при незначително физическо натоварване /II а/, и в покой /II б/;
III степен - наличие едновременно на лявокамерна и дяснокамерна сърдечна недостатъчност с асцит, чернодробна цироза, отоци, дихателна недостатъчност, цианоза по видимите лигавици.

Болестното състояние при III степен на сърдечната недостатъчност не се поддава на лечение, то е необратимо и завършва със смърт.


по материал от интернет

Няма коментари: