петък, 3 октомври 2008 г.

Лекарство-чудо ще лекува зависимостта от тютюнопушенето

Лекарство-чудо ще лекува зависимостта от тютюнопушенето за по малко от три месеца. То ще се появи в страната до една година.
Това съобщиха от Националния център за опазване на общественото здраве, предаде БНТ. За разлика от предишните лекарства, в които има заместители на никотина, в новия цяр ще се използва антиникотиново вещество. Таблетките ще трябва да се вземат по строго определен план. "Това е Варниклинин или частичен антагонист на никотиновия рецептор, който беше въведен в практиката през май 2006 г. от американската агенция за лекарствата", обясни Д-р Георги Которов – консултант по обществено здраве, НЦООЗ.
Много от пушачите мечтаят, ако не да спрат да пушат, то поне да намалят цигарите наполовина. Специалистите отхвърлят тезата, че по една-две цигари на ден, действат благотворно върху организма.
От Центъра за общественото здраве настояват за по-строги ограничения за пушене в заведенията. “Когато се сложи една маса в средата на заведението, а около нея всички пушат – това просто е бутафорно изпълнение на един нормативен акт на държавата”, коментира д-р Которов. Лепенки, дъвки, инхалатор, спрей – човечеството все още не е измислило друг начин за справяне с вредния навик. Другите методи действат пряко върху психиката - чрез хипноза и акупунктура. Основният лек за отказ от пушенето обаче е волята.


дир.бг

Няма коментари: