понеделник, 20 октомври 2008 г.

Инжекция възтановява мозъка след инсулт

Екипът на Гари Стайнбърг от Станфордския университет твърди, че до пет години инжектиране на стволови клетки на прекарали инсулт ще помага да се възстанови мозъкът им, съобщи в. "Гардиън".

Надеждите за евентуална радикална терапия срещу инсулт се подхранват от експерименти с плъхове. Те показват, че стволови клетки от човешки зародиши могат да бъдат трансформирани в различни мозъчни клетки.

Учените са обработили зародишни стволови клетки с естествени фактори на растежа. По този начин са ги подтикнали да образуват неврони в ранен стадий на развитието и други мозъчни клетки - астроцити и олигодендроцити.

Същевременно специалистите са проверили клетките, за да се уверят, че в тях са изключени всякакви гени, които могат да ги развият в ракови.

Обработените стволови клетки са били инжектирани в мозъците на 10 плъха, у които преди това е бил предизвикан инсулт. Клетките са се събрали в зона, увредена от инсулта, и са започнали да образуват връзки с други здрави мозъчни клетки.

Тестовете след четвъртата и след осмата седмица от започването на лечението са показали, че са настъпили значителни подобрения в движението на животните.

Това е първото съобщение, че трансплантация на човешки нервни стволови клетки, получени от зародишни стволови клетки, може да подобри неврологичното поведение след експериментален инсулт, пишат авторите в сп. "PLoS One".

В отделно изследване, публикувано в сп. "Brain", финландски учени установиха, че хора, прекарали инсулт, се възстановяват по-бързо, ако слушат музика.


здравница.ком

Няма коментари: