събота, 25 октомври 2008 г.

Миокардиосклероза

Какво представлява миокардиосклерозата?
Миокардиосклерозата е хронично заболяване на сърдечния мускул, при което сърдечните мускулни клетки намаляват на брой. Миокардната склероза често се развива като последствие от атеросклероза и се дължи на хроничното недобро снабдяване с кръв и кислород на сърдечния мускул. Наблюдава се постепенно понижаване на съкратителната функция на миокарда и настъпва сърдечна недостатъчност. Възможно е да се появят и ритмични нарушения.

Какви са симптомите на миокардиосклероза?
Главното оплакване на болните е появата на задух - отначало при усилие, а по-късно и при покой, след обилно нахранване или по време на сън. Възможна е и стенокардна болка. Сърдечната недостатъчност представлява най-тежко усложнение на болестта.

Какви са причините за заболяването?
Най-честата причина за развитие на миокардиосклероза е атеросклерозата. По-рядко причина може да бъде прекалено възпалително заболяване на миокарда.

Каква е прогнозата?
Прогнозата на компенсираната миокардиосклероза е добра. Прогнозата на нелекуваната и усложнената миокардиосклероза е сериозна и неблагоприятна.

Как можем да се предпазим?
Едно от най-важните средства е диетата, която трябва да включва употреба на пресни зеленчуци и плодове, белтъчини от животински произход с ограничаване на мазнините и готварската сол. Забранява се тютюнопушенето и злоупотреба с алкохол. Трябва да се избягва заседналия начин на живот. Нужни са физическо натоварване, туризъм, закалителни процедури, климатолечение.

здравница.ком

Няма коментари: