понеделник, 27 октомври 2008 г.

Витамин ли е аспиринът?

Обикновено витамини се наричат съединенията, които са необходими за обмяната на веществата. Те не се изработват в организма на човека в такова количество, колкото е необходимо. Затова трябва да ги набавяме от храната.

Английският учен Гарет Морган предлага аспиринът да бъде отнесен към витамините, съобщава Би Би Си. Защо? Аспиринът съществува вече над 100 години. Фирмите го произвеждат под различно наименование, но по своята същност това е ацетилсалицилова киселина. Базирайки се на резултатите от своите изследвания, Морган предлага аспирина да се смята за витамин S.

Той посочва няколко причини за това. Първо аспиринът не само облекчава болката, намалява температурата и премахва възпалението. Оказва се, че той намалява и съсирването на кръвта. Затова в малки количества той предотвратява опасността от инсулт и инфаркт. Втори факт е, че редовният прием на малки дози аспирин намалява вероятността за развитие на рак на дебелото черво и гърдата с 20-30%. И не на последно място благодарение на аспирина се намалява и вероятността за старческо слабоумие - болестта на Алцхаймер. Морган смята, че ако човек на 50 години започне ежедневно да приема аспирин в малки количества, той удвоява своите шансове да доживее до 90 години без сериозни заболявания.

Разбира се като всяка теория и тази има своите противници. Те смятат, че недостигът на ацетилсалициловата киселина в храната и нейните аналози не се изразява в такива ярки форми, както недостига на други витамини. При особено чувствителните хора аспиринът може да провокира астма, алергична хрема и обрив на кожата. А такива сериозни странични ефекти няма при нито един от витамините.

Идеалната алтернатива за организма е приемането на аналозите на аспирина чрез растителната храна. За получаването на оптимална доза от този "витамин" е необходимо дневно да се изяждат не по-малко от 5 броя сурови зеленчуци или плодове.


докторбг.ком

Няма коментари: