неделя, 19 октомври 2008 г.

Билки при високо кръвно

Да се възползваме от неизчерпаемите възможности на билколечението, зачитайки хилядолетния опит на традиционната българска и световна медицина. Предлагам на вниманието ви няколко изпитани билкови рецепти при високо кръвно налягане. При хипертония с изразена атеросклероза помагат:

* Бял равнец и нарязан кромид лук по 30 г, кимион 50 г, седефче 50 г, маточина, глог, валериана по 15 г, зимзелен 20 г, бял имел 30 г. Пълна лъжица от сместа се запарва в чаена чаша вода, след изстиване се прецежда и изпива на равни части за един ден.

* Бял равнец и нарязан кромид лук по 50 г, полски хвощ, глог, листа зимзелен и бял имел по 15 г. Пълна супена лъжица от сместа кисне 3 часа в чаена чаша вода, вари се 5 минути, кисне още 15 минути и се изпива за един ден на глътки.

* 10-15 минути преди всяко ядене да се изпива по една кафена чашка отвара от: по 1 супена лъжица маточина, чубрица, бъзов цвят и 2 супени лъжици млади клонки от бъз (свирчовина). Ври 20 минути на тих огън в 800 мл вода и се прецежда, след като изстине. От тази процедура кръвното налягане спада бързо, след което преди обяда и вечерята може да се изяжда по една салата от пресен лук, чесън и магданоз, подправена с оцет и зехтин на вкус, а след ядене да се взимат по 1-2 чаени лъжички стрита на прах балканска чубрица. Вместо вода да се пие отвара от полски хвощ, дива коприва, пача трева и плод от шипки. (Приготвя се смес от по 100 г от всички съставки, 2 супени лъжици от която се запарват в 600 мл вряла вода, ври 10 минути и се пие студена.)

* Ефикасна е също така отвара от две издънки от по 30 см бяла черница: нарязаните клонки се варят в 1 л вода, докато изври наполовина. Оставя се да изстине и се изпива за половин ден.

* 100 г цвят от глог, 100 г стръкове маточина, 30 г дилянка. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 400 мл вряла вода и киснат един час. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди храна.

Едновременно с фитотерапията би било добре да се консумират с предпочитание определени плодове и зеленчуци с хипотензивен ефект за увеличаване ползата от билковото лечение: сок или плодове от червена боровинка по 200 г 3 пъти дневно в продължение на 10 дни; ферментирали плодове от калина със захар по 3 супени лъжици 3 пъти дневно в продължение на 3 седмици; по 3 супени лъжици дневно сок от червено цвекло (в началото на закуската, обяда и вечерята) в продължение на 3 седмици; 50 г канела се смесва с чаена чаша пудра захар. От сместа се взима по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно 10 минути преди ядене; семки от диня се изсушават и счукват на прах. 2 чаени лъжички от праха се варят 5 минути в 100 мл вода. Отварата се изпива на обяд и вечеря.

Ако не намерите една-две от съставките, изпълнете рецептите без тях. След 3 месеца при задоволителен резултат дозите и кратността на приема се намаляват.


цветница.ком

Няма коментари: