четвъртък, 23 октомври 2008 г.

Стенокардията не е присъда

Коварството й се състои във факта, че признаците є са сравнително слаби - периодично възникващи леки пробождания в сърцето, които не предизвикват кой знае какъв дискомфорт.
Гръдна жаба е буквалният превод от латински на исхемичната болест на сърцето. Но нейното наименование е свързано и с английския лекар Уилям Хебердън - навремето са наричали стенокардията още и “астмата на Хебердън”, защото именно той през 1768 година пръв описал признаците на тази болест. Затова често остават незабелязани. Но всъщност са предпоставка за исхемична болест на сърцето. А това е едно от най-неприятните и доста разпространени сърдечни заболявания.
Исхемичната болест на сърцето е хронично заболяване, въпреки че понякога има и остри прояви. Тя се развива, когато сърдечният мускул не получава достатъчно количество кръв. Това се случва поради стеснение на подхранващите сърцето кръвоносни съдове, вследствие на спазми, атеросклеротични плаки или тромби. Когато на миокарда не му достига кръв, а съответно - и кислород, той се износва по-бързо, т.е. сърцето старее и отслабва по-рано от отредения му от природата срок.
Хроничната исхемична болест на сърцето се проявява във вид на стенокардия. А дословно терминът може да се преведе като “стеснено сърце”. Стенокардията е съпътствана от вече споменатите тъпи болки в сърцето. Острата форма на исхемичната болест на сърцето се нарича инфаркт на миокарда - умира част от сърдечния мускул. А най-острата форма е внезапна сърдечна смърт - т.е. спиране на сърцето.
Исхемичната болест на сърцето може да доведе до сериозни усложнения като сърдечна недостатъчност и аритмия. Остава само да добавим, че ако само допреди 15-20 години тази болест се смяташе за възрастова, то сега вече първите є признаци се срещат при много по-млади хора - на 40, дори и на 35-годишна възраст.
Добрата новина е, че можете да овладеете сърдечните проблеми, ако спазвате няколко елементарни правила, за които ще прочетете по-долу.

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ПРИСТЪП

Не е задължително болката в лявата половина на гърдите да е признак на исхемия. Това може да е симптом на невралгия, остеохондроза и дори порок на сърцето. За да можете да се ориентирате и да определите за какво става въпрос, направете следните прости тестове:

- Сложете под езика си таблетка валидол и ако след 5-10 минути ви отпусне - значи имате исхемична болест на сърцето, най-вероятно в начален стадий.

- Отпуснете се напълно или полегнете. Ако след 10-15 минути всички неприятни усещания изчезнат, пак става въпрос за исхемия, защото болките в сърцето при исхемия се появяват само при движение.

Ако дори само единият от тези тестове се окаже положителен, вие трябва да посетите кардиолог, за да ви направят и ЕКГ и съответно да ви назначат терапия.
Имайте предвид, че вероятността от развитие на исхемична болест на сърцето се увеличава, ако:

- имате наследствена предразположеност;
- страдате от диабет;
- при хипертонична болест;
- при наличие на атеросклероза;
- при нарушена обмяна на мазнините;
- при ранно настъпване на климакса при жените;
- имате наднормено тегло;
- водите заседнал начин на живот;
- при постоянни стресове;
- пушите.

Ако при вас се забелязват дори само 2-3 пункта от изброените рискови фактори, незабавно се заемете с профилактика.


МЕДЪТ, ЛИМОНИТЕ И ЧЕСЪНЪТ СА ЕЛИКСИР ЗА СЪРЦЕТО

Ако пристъпите на стенокардия са редки, можете да подобрите състоянието си чрез народни средства:
Смесете един кг мед, сока от 10 лимона и кашица от 10 главички чесън. Сложете лекарството в буркан и го дръжте една седмица. След това приемайте всеки ден по 4 чаени лъжички на един прием. Курсът на лечение е около два месеца.
Направете си кашица от 100 г чесън, изцедете сока на 8 лимона и смесете двете съставки, като ги поставите в буркан. Оставете за едно денонощие, като завържете отвора на буркана с марля. Приемайте всеки ден преди сън по една чаена лъжичка от тази смес, като я разреждате в половин чаша вода. Курсът на лечение е два месеца.
Смесете половин чаша прясноизцеден сок от моркови с една трета чаена лъжичка растително масло и пийте три пъти на ден в продължение на две седмици.
За профилактика използвайте тези средства по два пъти в годината.
Не забравяйте и за лечебните свойства на пчелния мед!
Друго много полезно средство както за лечение, така и за профилактика на исхемичната болест на сърцето е медта. Изрежете от тънко медно фолио монетка с диаметър 30-40 мм и полумесец с дължина 30-35 мм. При болки в сърцето и повишено кръвно налягане положете монетата под ключицата отляво и закрепете с лейкопласт. Носете тази “апликация” толкова време, колкото желае вашият организъм. Това се определя по много прост начин: два-три пъти на ден сваляйте монетката, разтривайте кожата под нея и след това я слагайте отново. Ако тя се прилепи към тялото - значи още трябва да я носите, ако не се прилепи, лечението е преминало успешно и вече нямате нужда от нея. За профилактика може веднъж на 2-3 месеца, или по-често в зависимост от състоянието ви, да слагате полумесеца в областта на врата. Носете апликацията 4 дни, като през нощта я махате.

Впрочем!
Най-често от сърдечни болести страдат хора, които много се обиждат. Научете се да гледате по-ведро и с чувство за хумор на живота.


Не бъдете толкова сериозни и претенциозни. Бъдете по-големи оптимисти.


КАК ДА ОВЛАДЕЕМ СЪРДЕЧНАТА КРИЗА

Ако все пак са ви открили исхемична болест на сърцето, трябва да знаете как да премахнете пристъпа на стенокардия. Запомнете - по всякакъв начин трябва да се справите с болката в сърцето или с бързото покачване на кръвното налягане:
При болки в сърцето. Сложете под езика си нитроглицерин, ако болката не е много силна - валидол. Допълнително вземете и един аспирин - най-добре стрийте таблетката на прах и я смесете с половин чаена лъжичка захар. След това изсмучете тази смес, а не я гълтайте. Тези лекарства не само ще премахнат болката, но и ще разширят стеснените ви кръвоносни съдове, а това ще засили притока на кръв към сърцето.
При рязко покачване на кръвното налягане, задължително трябва да вземете таблетка за понижаване. Съответно винаги трябва да имате под ръка предписан от лекар такъв препарат.
Трябва много да внимавате, когато приемате тези препарати. Някои от тях много бързо понижават кръвното налягане. Затова след приемане на таблетката поседете или полежете поне 30 минути. Може и да ви се приспи.
Ако нямате подръка никакъв медикамент, масажирайте специалните точки.


Полезни съвети за всички
НАЙ-ДОБРИТЕ ЛЕКАРСТВА СА ДИЕТАТА, ДВИЖЕНИЕТО И СПОКОЙСТВИЕТО

За да предотвратите развитието на исхемия, опитайте да отстраните рисковите фактори:
Заемете се с лечение на заболяванията, които изброихме по-горе, разбира се, ако страдате от някои от тях.
Справете се с наднормените килограми. Оптималното си тегло можете да изчислите по индекса на Брок: ръстът в сантиметри минус 100.
Променете менюто си - употребявайте по-леко, постно месо; мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. А рибата трябва да е по-мазна, особено морската - скумрия, херинга. На трапезата ви винаги трябва да има листни зеленчуци, плодове и други зеленчуци. Най-полезни са зарзалите, сините сливи, варените картофи, гроздовият сок. Избягвайте солените и консервирани продукти, както и субпродуктите. Желателно е да си приготвяте задушени или варени ястия. Ако много ви се прииска пържено, използвайте растително масло.
Избягвайте продължителното емоционално натоварване. Ако стресовете са неотделима част от вашия активен делови живот, то намерете начин да неутрализирате тяхното пагубно действие. За тази цел най-много помагат йогата, плуването, медитацията. И не на последно място - нужен ви е пълноценен здравословен сън в продължение на 8 часа.
Ако пушите, опитайте да се откажете. Ако не успеете, поне намалете изпушените цигари до 5-6 на ден. И в никакъв случай не пушете на гладно.

блитц.бг

Няма коментари: