вторник, 21 октомври 2008 г.

Джиесеми и сешоари – забранени за хора със сърдечни проблеми

Сърцето! Усещаме болката, обхваща ни страх – дали не е инфаркт? Какво да правим? Разбира се, набираме телефонния номер на „Бърза помощ”. Но преди да се случи това, има десетки начини да го предотвратим.
Бързо или бавно?

Сърцето на здравия човек прави от 60 до 100 удара в минута. Тези удари са на равни промеждутъци от време. При аритмията честотата на ударите на сърцето се променя. Виновниците за аритмията са различните сърдечносъдови болести като порок, инфаркт на миокарда, възпалителни заболявания на сърдечните мускули и, разбира се, износването на органа. Но е възможно причините за разстроения ритъм да нямат нищо общо с болестите на сърцето. Възможно е те да бъдат провокирани от високото кръвно налягане, от заболявания на щитовидната жлеза и др. Но всичките аритмии, независимо от какво са предизвикани, водят към пробив в работата на сърцето. Но има и такива аритмии, които въобще не застрашават здравето. В подобни случаи лекарите не предприемат противоаритмична терапия. Достатъчно е само да водят здравословен живот.

Но има случаи, когато аритмията води до сериозни последствия

Ако сърцето постоянно работи в забавен ритъм, то не успява да прехвърли достатъчно количество кръв. Резултатът е непрятен:
• умора;
• световъртеж;
• припадъци;
Или става точно обратното- камерата на сърцето започва да се свива по- често от нормалното, човекът усеща трептения и променящия се пулс. Сърцето не може да работи нормално и това му пречи да изпомпи необходимата за правилното му функциониране кръв. Това е причината болният да започне да се задушава и да чувства болка в гърдите. В по-сложните случаи- опасност за живота. При такива застрашаващи живота нарушения на ритъма на сърцето, се налага спешно лечение.

Таблетките при аритмия винаги се подбират индивидуално

Лекарствата, които се предписват от лекаря, са съобразени със състоянието на болния и се подбират индивидуално.
Има редица правила, с които и лекарят, и болният трябва да се съобразяват при медикаментозното лечение. Преди всичко е необходимо постоянно да се контролират както кръвното налягане, така и пулсът на сърцето.
Препаратите се приемат само и единствено по препоръка на лекаря. Те не са безопасни и имат редица странични ефекти. Не трябва да се спира приемането им или да се сменят с други лекарства, без това да е съгласувано с лекуващия лекар. Изключително важно е препаратът да се приема всеки ден в едно и също време. Добре е да се снабдите със специален таймер, който да отмерва времето наприема.
Ако вземате някакви други медикаменти, не го крийте от лекуващия лекар. Иначе, вместо да се лекувате, можете да усложните здравословното си състояние.

здравница.ком

Няма коментари: