петък, 31 октомври 2008 г.

Болестите на бебето започват от утробата на майката

Специалистите открили нови данни за връзката между живота на детето в утробата на майката и неговите бъдещи заболявания. Законът “алфа и омега” дава възможност да преценим риска от сърдечни заболявания На какво трябва да се обърне внимание?

В редица страни са се провели продължителни изследвания, които открили една твърда зависимост - при хора, които са се родили недоносени, има голям риск от развитие на исхемична болест на сърцето и хипертония. Освен това съществува голяма вероятност да възникнат същите тези заболявания, ако по време на бременността майка та е страдала от токсикоза. Това заболяване предизвиква спазми на кръвоносните съдове на плацентата и бебето започва да изпитва недостиг на кислород. Стига се до сложни биохимични нарушения, които впоследствие стават причина за сърдечни заболявания. Това откритие получило наименованието законът на “алфата и омегата”, като под “алфа” трябвало да се разбира вътреутробният живот на плода, а под “омега” – животът на човека след неговото раждане.

И този закон наистина има практическо приложение. Човек трябва да събере цялата информация за своя вътреутробен живот. Да разпита майка си как тя е понесла бременността, дали е страдала от токсикоза, с какво тегло се е родил той. Ако е имало подобни проблеми, то всеки сам може да си направи извод дали рискът от сърдечни заболявания е висок. И да вземе съответните мерки, разбира се.
НИВОТО НА ХОЛЕСТЕРОЛА ПРИ МАЙКАТА НЕМИНУЕМО СЕ ОТРАЗЯВА И НА ПЛОДА, И НА БЪДЕЩОТО ДЕТЕ
Човек може да попадне в рисковата група от сърдечносъдови заболявания и хипертония, без да има значение наследственият фактор. По-рано сърдечните проблеми непременно се свързваха с наследствеността.

Ако в крайна сметка се окажете в рисковата група, съгласно закона “алфа и омега”, трябва да спазвате елементарните и известни на всички ни принципи за здравословен начин на живот. Преди всичко трябва да следите теглото си. Да не пушите. Следва умереното физическо натоварване - ходете всеки ден пеш поне 40 минути. И, разбира се, ограничете солта в менюто си. Виждате, че всичко е до болка познато и известно, но така или иначе, ако го спазвате, рискът от сърдечни заболявания ще бъде сведен до минимум.

Но да продължим нататък. Ако по време на бременност жената има високо съдържание на холестерол, това значи, че бебето е застрашено от атеросклероза. И то в доста ранен стадий от неговото развитие след раждането му. Това от своя страна води до исхемична болест на сърцето. Затова “холестероловите деца” също попадат в рисковата група. Те трябва също да се придържат към препоръките и съветите, които посочихме по-горе.

ЖИВОТЪТ НА ЧОВЕКА ЗАВИСИ ОТ БРЕМЕННОСТТА НА МАЙКАТА
Данни от много сериозни изследвания потвърждават, че неблагополучната бременност води до нарушения в нервната система на бебето. Рискът нараства при недоносени деца и ненормално развитие на плацентата. Хроничният стрес може да доведе до кислороден глад на плода. А това най-често води до едно много неприятно заболяване за бебето – перинатална енцефалопатия. По данни от Харвардския университет всяко щесто дете се ражда с такава болест.

Представете си как е у нас, в България!

В Европа и Америка всички се грижат за здравето си. Там жените се отнасят много сериозно към своята бременност. А това, както виждате, е много важно. Ако помислим виртуално, бихме могли да добавим към закона “алфа и омега” всяка друга буква от латинския алфавит. И тя непременно ще отразява виртуалния живот на човека, когато той съществува само в плановете на своите родители. Тогава може би всички ще разберат колко е важен периодът на подготовката за бременността. Животът на човека, неговото здраве /или болести/ започват именно от там - майчината утроба. Жената, която планира забременяване, трябва да премине редица изследвания и преди всичко тези, които касаят инфекции, предавани по полов път. Трябва да излекува всичките си хронични заболявания, защото по време на бременност те се обострят.

И не на последно място - пак познати неща – бременната жена трябва да приема достатъчно витамини и е задължително много добре да се наспива.


лекар.бг

Няма коментари: