вторник, 7 октомври 2008 г.

Погрижете се за сърцето си!

Нищо прекалено, живейте умерено

Като направили обширен и задълбочен анализ на огромен статистически материал, канадски лекари и учени препоръчват умерено натоварване. На обикновен език, това означава движения, които не изискват особено големи усилия: ходене, танци, домашна работа. Така нареченото бягане за здраве също е вредно, тъй като е силно натоварващо. Учените дори са разработили точкова система, като се започне от бързото ходене и се стигне до миенето на прозорците. Те определят заседналия живот, като четвърта по важност причина за сърдечни болести и инфаркти. Другите три са: високо кръвно налягане, пушене и голямо съдържание на холестерол в кръвта. Когато умереното хранене се съчетае с умерено движение, рискът от инфаркт се отдалечава с около 25 на сто.


Пийте четвърт аспирин на ден

Известно е, че един аспирин на ден, предпазва от сърдечен удар. Обаче е установено, че и четвърт аспирин върши същата работа. Стандартната 325мг таблетка се препоръчва на хора, прекарали инфаркт, или заплашени от атеросклероза. Оказва се, че 40-60мг са също толкова ефикасни, колкото и цялата таблетка.

Тази редукция е особено важна за хора, които приемат редовно аспирин, но страдат от стомашни проблеми.


Глогът регулира сърдечната дейност

Глогът е малко дърво, което цъфти с многобройни бели цветове. Плодът му е червен с 3 до 5 костилки. Плодовете и цветовете на глога съдържат много витамини и минерални вещества. В народната медицина се употребява за регулиране на сърдечната дейност при атеросклероза, при хипертония, при задух, при увеличение на простатата, прибъбречни заболявания. Освен това понижава възбудимостта на централната нервна система и отстранява аритмия и тахикардия. Отварата се приготвя по следната рецепта: 2 суп. лъжици от цвета се заливат с 500мл вряла вода, като след изстиване се прецежда. Пие се по 100мл преди ядене, подсладено с мед. Плодът се използува по същия начин като се вари 10 мин.


миролм.хит.бг

Няма коментари: