петък, 31 октомври 2008 г.

Отслабвайте, докато дишате

В Европа в последно време се появи едно съвсем ново течение в тази област. То гласи: „Отслабвай, както си дишаш". Също толкова леко, без да се замисляш, без каквито и да е усилия. Без да се подлагаш на изтощителни диети и изнурителни тренировки и самобичуване понякога. И лятото е най-подходящото време да се изпробва тази нова методика. Не се налага да се откажете от апетитното шишче, когато сте на вилата и си правите барбекю. Не се налага да гладувате и ако сте на морето, или пък скришом да поглеждате към вкусотиите на шведската маса и да не смеете да си вземете нещо вкусно. Не се притеснявайте, не се ограничавайте, опитайте от всичко - но по едно на вечер.

И непременно плувайте, играйте на плажа. Ако пък сте си по родните места, се разхождайте повече, ходете в гората за горски плодове, сега им е времето. Не се измъчвайте да изчислявате калории. Не се измъчвайте и с разтоварващи дни. Забравете конкретните диети. Та вие толкова много сте чакали това лято. Затова просто му се наслаждавайте.

ОТСЛАБВАНЕТО НАСИЛА С ДИЕТИ И ГЛАДУВАНЕ ФОРМИРА У ЧОВЕКА КОМПЛЕКСИ ЗА МАЛОЦЕННОСТ
Много хора смятат, че е невъзможно да се освободят от наднормените килограми, без да насилват организма си. Но това е съвсем неверен и неефективен подход.

Има ситуации, когато човек започва да отслабва, без да полага усилия за това. Излишните килограми се топят един след друг, остава само да се влюбите. Такова действие оказва понякога и любимата работа. Ако пред вас стои сложна задача за решаване, не ви е нито до обяд, нито до вечеря. Но ще побързаме да кажем, че по никакъв начин не препоръчваме подобен метод. Просто привеждаме примери, когато човек губи тегло без насилие над себе си. Например има хора, които бързо стапят килограми, когато сменят обстановката -изпитват приятни вълнения и душевен подем. Истината е, че всеки от нас може да си спомни дори и само един случай от живота си, когато е изпитвал нещо подобно. Обзело ви е усещане на бодрост, приповдигнато настроение, независимост от храната, и в крайна сметка - комфортно се разделяте с излишните килограми.

В този процес има два много важни момента:

• Първият важен момент. Отслабването може да бъде комфортно и насилствено. Комфортното е естествено. Мазнините се изразходват точно с тази цел, с която са били натрупани - за движение, активен живот, творчество. Когато ние случайно попаднем в ситуация на такъв благоприятен процес, стапянето на килограмите става лесно. Акомфортното отслабване води до очевиден успех. Насилственото отслабване дава само временен ефект, при това далеч под очакваното. След това непременно се стига до срив и повторно качване на килограми.

• Вторият важен момент. Насилственото отслабване може лесно да се различи от комфортното. Ще изброим само няколко важни пункта: при комфортното отслабване настроението е добро и приповдигнато, а при насилственото то е близо до депресията; при комфортното отслабване общият мускулен тонус е повишен, за разлика от насилственото, където е силно понижен; продължаваме с апетита, който е нормален и дори понижен при комфортното отслабване и силно повишен при насилственото; самочувствието, работоспособността, двигателната активност - всички тези показатели са повишени при комфортното отслабване и силно понижени при насилственото. Има и други различия, но няма смисъл да ги изброяваме. Те са очевидни.

лекар.бг

Няма коментари: