сряда, 8 октомври 2008 г.

Усложнения на атеросклерозата

Образуване на тромб.

Появява се в късните етапи на образуването на плаката, когато тя изпъква към лумена на съда. Нормално, всяко увреждане на съдовете води до образуване на тромб, който възстановява здравината на съда и след това изчезва. При атеросклерозата обаче пълно зарастване на съда не настъпва и тромба непрекъснато нараства, като в един момент запушва съда.

Изливане в съда на съдържанието на нестабилна плака.

Плаката може да бъде нестабилна и да съдържа по-течни липиди и холестерол. Ако се разпука те навлизат в съда и го запушват. Настъпва емболия на съда. Ако това е мозъчен съд или коронарна артерия последствията могат да са фатални.

Разкъсване на съда.

Нееластичната, ригидна стена на съда е неподатлива на повишено налягане и може да се разкъса на най-слабото място, а именно на мястото на плаката.

Кръвоизлив в плаката.

Понякога не се разкъсва целия съд, а настъпва малък кръвоизлив вътре в плаката. Това обаче води до бързо нарастване на размера и остро стеснение на съда, което също е опасно.

Аневризми.

Това са разширения на съдовете на местата, където съдовата стена е слаба. При повишаване на кръвното налягане аневризмите могат да се разкъсат и да причинят опасни за живота кръвоизливи.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Не игнорирайте симптомите на намалено кръвооросяване, като болка в крайниците или скованост, намалена чувствителност към топло и студено. Тези симптоми показват повишен риск от инфаркт или инсулт.

В действителност, атеросклерозата е системно заболяване. Тя не засяга изолирано само един съд, а всички. Следователно, ако имате симптоми на атеросклероза в една част от тялото, това означава, че са засегнати и други съдове. Ако имате смутено кръвоснабдяване в крайниците в следствие на атеросклеротични изменения в съдовете, вероятността от исхемична болест на сърцето и инфаркт нараства, поради наличието на подобни изменения и в коронарните съдове.

Посетете вашия лекар ако имате някои от посочените симптоми. Ранната диагноза и лечение могат да спрат прогресията на заболяването и да предотвратят други спешни състояния.

Диагноза.

Признаците на атеросклероза, които вашия лекар ще намери са:

-Отслабен до липсващ пулс под зоната на стеснения съд.
-Артериални шумове върху мястото на стеснения съд.
-Бавно зарастване на раните в зоната на намалено кръвоснабдяване.
-Намалено кръвно налягане в засегнатия крайник.
-Шумове от пулсиращи аневризми в корема или други области.

Лечение.

Промяната в начина на живот може значително да подобри качеството и продължителността на живота. Използват се и някои лекарствени средства:

Лекарства, намаляващи холестерола. Бързото понижаване на „лошия“ LDL-холестерол в кръвта, може да забави, да спре и дори да доведе до обратно развитие на плаките.

Антиагреганти. Намаляват вероятността за образуване на тромби върху атеросклеротичните плаки.

Антикоагуланти. Подобряват реологоята на кръвта и намаляват вероятността за образуване на тромби.

Съдоразширяващи средства. Намаляват спазъма на съдовете.

Добър контрол на рисковите фактори- лечение на придружаващ диабет, артериалната хипертония, спиране на тютюнопушенето и др.

Инвазивни методи. Налагат се при остри инциденти на блокиране на кръвоснабдяването. Необходими са, за да спасят тъканите под стеснения съд от некроза и ампутация.

Ангиопластика. С катетър се достига до плаката и с балонче плаката се притиска към съда. На това място може да се постави стент, който притиска плаката към стената и не позволява нарастването й.

Емболектомия. Ембол е кръвен съсирек, въздух, мастна капка или друга субстанция, която предизвиква пълно запушване на кръвоносния съд. При тази процедура по специален начин се отстранява ембола, който запушва съда.

Ендартеректомия. Хирургично отстраняване на плаките от стените на стеснените артерии.

Съдова хирургия. Може да се направи байпас - обходен път от съдове, който заобикаля стеснението и позволява нормално кръвоснабдяване на крайника.

Тромболитична терапия. В ранните часове след блокирането на съдовете от тромб може да се инжектора тромболитичен агент, който да „стопи“ тромба.

Как да се предпазим?

Движете се! Подходящи движения могат помогнат на мускулите ви да използват кислорода по-ефективно. Физическата активност, освен това, подобрява кръвообръщението и развитието на колатерални съдове - нови съдове, които формират естествен байпас около мястото на запушването, като позволяват по-добро кръвоснабдяване на засегнатия крайник.

Спрете цигарите! Тютюнопушенето допълнително увеличава спазъма и уврежда вътрешната повърхност на съдовете ви.

Хранете се здравословно и поддържайте теглото си в норма! Здравословното хранене е предпоставка за нормално тегло, нормално кръвно налягане и по-ниски нива на холестерол.

Намалете стреса или се научете как да се справяте с него! Елиминирайте стресиращите фактори в работата и у дома, ако е възможно. Можете също да научите техники за справяне със стреса, като мускулна релаксация и дълбоко дишане.

Лекувайте диабетът, високото кръвно и високият холестерол!

Ако имате атеросклеротични промени в съдовете на крайниците, трябва да полагате грижи и за тях. Носете само обувки, които са ви по мярка. Дори малки порязвания или наранявания, изискват специално внимание, тъй като намаленото кръвообръщение е причина за по-бавното и понякога усложнено с инфекция зарастване на раните.


е-плацебо.ком

Няма коментари: