сряда, 8 октомври 2008 г.

Лекарите ще лекуват високо кръвно с мозъчни операции

Болестта отшумява чрез директна електростимулация на мозъчната кора

Ново изследване на учени от Импириъл колидж в Лондон и университета в Оксфорд ще доведе до нова радикална терапия за намаляване на кръвното налягане, съобщи БиБиСи.

Високото кръвно е едно от най-разпространените хронични заболявания в света, свързано с редица сърдечно-съдови и дихателни заболявания, които могат да имат фатален изход, в това число инфаркт, мозъчен инсулт, нарушено зрение и проблеми с функционирането на бъбреците.

Британските учени открили, че чрез директна стимулация с електроди на конкретни области от мозъка може да се промени кръвното налягане. Въпреки че изглежда твърде драстичен начин за лечение, този метод може да помогне в изключително тежки случаи, когато медикаментите не действат.

Екипът от неврохирурзи и физиолози открили ефектът от електрическото стимулиране докато слагали мозъчни електроди на 15 пациенти за контрол на болката. Това е една от областите, заедно с болестта на Паркинсон, за която се използва дълбоко стимулиране на мозъка. Това се прави с много тънки електроди, които се поставят на точно определени места в мозъка и чрез електростимулация се облекчават симптомите на болестта.

Във връзка с високото кръвно налягане, изследователите идентифицирали три конкретни зони в различни части на мозъчната кора, чрез стимулиране на които кръвното се вдигало или падало. Според водещия автор на изследването Алегзандър Грийн "Очевидно трябва да сме много внимателни, защото това си е мозъчна хирургия. Първоначално тази терапия ще се предлага само на хора, на които лекарствата не помагат." Той добавя, че други изследователски екипи се занимават с разработването на по-малко радикални методи за стимулиране на определени мозъчни зони, например чрез нанотехнологии. Те биха се възприели по-добре, тъй като не включват толкова широкомащабна хирургическа намеса.

От дълго време е известно, че мозъкът влияе върху стойностите на кръвното налягане. За целта има редица медикаменти, чието действие е свързано с ограничаване на активността или формирането на определени химически елементи в него.

Понякога развитието на медицината води до подобни стряскащи открития, които въпреки страха, който предизвикват целят да ни помагат да се чувстваме добре. Все пак, ясно е, че е най-добре да не се стига до чак толкова радикални мерки за сваляне на кръвното. По-здравословен начин на хранене и повече физическо движение са средствата, известни на всички. Естествено, цигарите и алкохола също трябва да бъдат намалени, за да не рискуваме в бъдеще мозъчна операция за сваляне на кръвното. Това може да ни е и икономически изгодно, предвид очаквания скок в акцизите на тези тъй обичани "отрови".


вестникатака.ком

Няма коментари: