неделя, 26 октомври 2008 г.

Мозъчния кръвоизлив е глобален проблем

Умният винаги намира изход от положение, което мъдрият няма да допусне.

Според английскo медицинско списание ”Лансет”, след 20години до милиард и половина души от 6.5 милиардно население на планетата ще страда от високо кръвно налягане. Статистика сочи, че през 2000 година са боледували 972 милиона души. Сега 25% от възрстните хора имат този проблем. Това го прави заредена бомба. Основен фактор за сърдечни заболявания, мозъчни кръвоизливи, инфаркти, бъбречни кризи. Водещи до пълна загуба на работспособност.

Световната здравна организация ( СЗО ) е съгласувала единен стандарт за кръвното налягане, като всеобща насока. За всеки човек кръвното налягане варира в индивидуални граници, в размерите на общата насока. Всеки трябва да си ги знае. Какво е кръвно налягане в артериалния път на кръвта? Бива високо и ниско в нормални и опасни размери, за които са сложени точни граници:
- Систоличното (високо) кръвно, когато сърцето се свива и изпраща кръвта нормалната му стойност е до 139 мм.ж.ст.
- Диастолично( ниско)кръвно налягане, когато сърцето се разширява и кръвта навлиза в него.
Нормалната му стойност е до 89 мм.ж.ст. Ако систоличното кръвно налягането е по малко от 99 имаме хипотония. Ако систоличното е по високо високо от 160 и диастоличното по високо от 95- имаме болест високо кръвно –хипертония. Болест, която не е, като зъбобол. Не се усеща. но...Свършва зле.

Апоплексия- мозъчен кръвоизлив, придружен с вцепеняване парализа на тялото.
Афазия е загуба на способността да се говори, поради увреждане на мозъка. Като установим, че кръвното ни налягане е в граници 90/140и по високо сме в обсега на болестта високо кръвно –хипертония и се налага отиване при лекар ежедневно вземане определени по вид и количество лекарства.

Състоянието е поправимо ако започнем да се грижим за начина си на живот, като намалим рисковете: застоялия живот, цигарите, алкохола, тлъстите храни; Следим кръвното си налягане!

Тук е слабостта ни! Дошло е време,да осъзнаем собственото си и национално нехайство-факт,поставящ страната на първо място по бедност и смъртност в Европа. Да отстъпим това зловещо първенство. Потвърждение на мнението че българите създават проблеми. Решавайки ги живеят трудно. Иначе сме в челото на интелигентните. Децата печелят международни кон курси. Земята - пълна с археология, доказваща, че сме поставяли началото на Европа и световна култура.

Обмисляйки живота стигнах до нелицеприятна истина, касаеща мнозина: ”Нямапоука от станали нещастия с близки,починали, как за се пазим здрави. Умни сме, не сме мъдри! Умният винаги ще намери изход от положение, което мъдрият няма да допусне. Всеки ден информация за пътни произшест вия,поради алкохол, ... висока скорост. Всяка година над 1000 човека загиват на пътя. Какви ли мероприятия не прилагат:”стигни жив!”; “карай безопасно!”. Там където умират над 75 хиляди защото се движат с превишено кръвно налягане, няма тревога?! Колко лежат по домове безпомощни да се погрижат за себе си!?
Умни сме, но допускаме, да не знаем защо ни боли глава. Не правим една дреболия - да си проверим кръвното.

В крайна сметка ни докарва до инвалидна количка или катафалка. Не може никой да твърди - това няма да ми се случи. Всеки не може да бъде гръмнат от поръчков убиец. Това е “привилегия”. Карма за крупни бизнесмени поради далавери, било поради завист, отмъщения. Нищожен процент в числото на всички умиращи от удари причинени от самите тях. На глава от населението у нас в сравнение с други страни се изсипват многократно по вече пари, за лекуване трав ми и болести, каквито те не допускат изобщо в такива размери.

Ще се върна на кръвното. С едно мерене на кръвното, един път месечно, предотвратяваме десетки хиляди левове на здравеопазването. Мозъчния кръвоизлив поради високо кръвно, освен че изисква дни реанимация довежда пострадалия до загуба временно или завинаги говор, парализа. Изисква години грижи от “лични асистенти”, близки. Болният става неадекватен за живота човек за себе си,за семейството си, обременено с раз ходи.

”Болен ли си лежала или си болен гледала?” - е орисия, която не подхожда на съвременната култура липса на елементарни знания, грижи за здравето.Трябва закон да задължи да го правим?! Закон, които да се спазва. Защото България тук е водеща хорото на смъртта. С точността на нашенска рулетка изпреварва света.

На първо място сме по смъртност в ЕС. Според статистическия институт умрелите у нас през2006 година са 113 438 души, като мъжете са 60 593 , а жените-52 935. Основната маса 66.4% намират смъртта от болести на кръвообращението, което прави 75 000 Всяко семейство може да притежава апарат за мерене кръвното,както има термометър.

Меренето е по силите на всеки.Ще спести време. Никой не ходи на лекар, да му мерят температурата, а когато сам констатира с домашния термометър, че е повишена. Така трябва да става и с кръвното налягане. Може да се обособи и като услуга, на стойност 4-5 пъти по малко от потребителската такса на ОПЛ.


здравница.ком

Няма коментари: