вторник, 14 октомври 2008 г.

Хипотонията не е болест, но причинява болка

Проблемите, свързани хипотонията, отдавна са обект на спорове - дали тя трябва да се смята за патологично състояние на организма или за симптом на заболяване. Докато за артериалната хипертония се говори и пише много и тя е причината за инсулти и инфаркти, то за хипотонията почти не се отваря дума, макар че тя често е причината за влошаване на здравето и самочувствието, въобще за качеството на живота.

Повечето от хипотониците се наливат с кафе, дъвчат шоколади или други продукти, за които се смята, че повишават кръвното налягане, и като че ли само това се прави. А би трябвало тези хора да се консултират с личния си лекар, да предприемат мерки за регулиране на кръвното си налягане. Има великолепни билкови комбинации и отделни билки, които могат да регулират кръвното налягане.

ЧАЙ ОТ КОНСКИ БОСИЛЕК
Десет грама изсушени цветче та и листа от конски босилек се варят в чаена чаша вода 10 минути на тих огън. Киснат захлупени 30 минути и се прецеждат. Приема се по една супена лъжица 3-4 пъти на ден за повишаване на тонуса и на кръвното налягане.

СПИРТНА НАСТОЙКА ОТ МАТОЧИНА
Чаена лъжичка цвят и листа от маточина се заливат със сто грама спирт и престояват така 24 часа. Приемат се по 20-30 капки, разредени в една супена лъжица вода два пъти на ден на гладно преди закуска и обяд.

ОТВАРА ОТ БЕЗСМЪРТНИЧЕ
Запарват се 10 г безсмъртниче в чаена чаша вряла вода. Запарката престоява захлупена около 30-40 минути и се прецежда. Приема се по една трета чаена чаша 3 пъти на ден 30 минути преди ядене охладена.

НЯКОИ ЛЕКАРСТВА СМЪКВАТ РЯЗКО КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ И “УБИВАТ” ЕРЕКЦИЯТА!
Остра хипотония може да възникне и да се развие при неправилно дозиране и приемане на медикаменти, които се предписват за понижаване на кръвното налягане. Към тях се отнасят невролептиците, различните видове ганглии и адреноблокаторите.

Симптомите са много и различни и невинаги се проявяват едновременно.

Сред тях са:
• отпуснатост;
• апатия;
• усещането за слабост;
• сутрешното изморяване;
• разсеяност;
• понижаване на работоспособността.

Понякога се случва болните от хипотония да се задъхват дори когато са в легнало положение или при най-малкото физическо натоварване. Понякога може да се получи леко отичане на прасците и стъпалата през нощта.

Хипотонията се отразява зле и на потенцията на мъжа, както и на менструалния цикъл при жената. Повечето от хипотониците са раздразнителни, емоционални, неустойчиви и страдат от безсъние. Често към това се добавя и усещането за тежест в стомаха, парене в устата, липсата на апетит, повдигане, метеоризъм, запек или разстройство.

Понякога се появяват и болки в ставите и мускулите, но не са непостоянни. Те възникват в състояние на покой и изчезват след физическо натоварване.

Ниското кръвно налягане води до лошо кръвоснабдяване на мускулите и това може да предизвика други ставни заболявания.

ХИПОТОНИКЪТ Е ДОБРЕ ДА СПИ НЕ ПО-МАЛКО ОТ ДЕСЕТ ЧАСА НА ДЕНОНОЩИЕ
Първото, което трябва да направите, е да си осигурите нормален сън в границите на 9-11 часа. Това ви е необходимо, за да поддържате добър тонус на организма и на психиката си. Много важно обаче е ставането след сън.

Когато човек спи, една част от кръвта се съсредоточава в областта на стомаха, черния дроб, червата и далака.

По този начин леко се нарушава нормалното кръвообращение. И ако в този момент станете рязко от леглото, може да ви прилошее и да загубите съзнание.

Затова, след като се събудите, полежете около десетина минути в леглото, направете си лека гимнастика, като раздвижвате ръцете и краката, масажирайте коленете и лактите. След това спуснете краката от леглото и останете така няколко минути.

Едва тогава можете да станете, като се опирате на нещо. Добре е до леглото ви да има стол, който винаги да ви е подръка.



лекар.бг

Няма коментари: