петък, 17 октомври 2008 г.

Как да се справим с холестерола?

1. Яжте повече храни, спомагащи за увеличаване нивото на „добрия” (HDL) холестерол като риба, чесън, плодове и зеленчуци, храни съдържащи фибри (влакна), пълнозърнести храни.
2. Увеличете консумацията на рибни мазнини (скумрия, сьомга, сардина, херинга и риба тон), защото те съдържат омега-3 мастни киселини, които пък предотвратяват наслагването на плаки по артериите и предпазват кръвта от съсирване.
Включете чесъна в диетата си, защото предпазва кръвоносните съдове от лошия (LDL) холестерол.
3. Уверете се, че храната, която поглъщате е богата на антиоксиданти и нутриенти – включващи витамин С, бета каротин (витамин А), витамин Е и селен. Те се съдържат в най- голямо количество в сушените сливи и някои други сушени плодове, както и в пресните плодове и зеленчуци. Те предотвратяват утаяването на лошия холестерол в кръвоносните съдове.
4. Пийте по 2-3 литра вода дневно, защото водата спомага за увеличението на фибрите в храната. Влакната стимулират производството на добрия холестерол, а освен това тялото по-бързо усвоява мазнините.
Не яжте наситени мастни киселини (животински мазнини), защото те ускоряват процеса на производство на лош холестерол. Не е задължително да ги изключите напълно от менюто си, но ограничете тяхното количество и винаги ги консумирайте с фибри и вода, за предпочитане (например сирене с пълнозърнест хляб и чаша вода).
5. Увеличете приема на ненаситени мазнини, защото диета, богата на тези съставки предпазва от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и е предпоставка за дълъг живот. Зехтинът, бадемите, нерафинираните масла и ядки са особено богати на мононенаситени мазнини. Яжте храни, богати на соя (соево мляко и др.), защото тя предпазава от сърдечно-съдови заболявания, понижава артериалното налягане и нивото на лошия холестерол.
6. Намалете употребата на храни, които намаляват нивото на добрия холестерол. На първо място това са маргарините и мазнините за готвене (изключение прави само зехтинът). Част от растителните мазнини, например слънчогледовото олио (в което преобладават полиненаситените мазнини) при нагорещяване произвежда мастни киселини.
7. Пийте по чаша-две вино или бира дневно, защото те са богати на антиоксиданти и подпомагат произвеждането на добър холестерол, а за кръвоносните съдове – да не се утаява лош холестерол.
Ако сте с наднормено тегло, ако изгубите няколко излишни колиграма ще помогнете за производството на добър холестерол.
Редовно спазвайте тези указания, за да попречите на лошия холестерол!


докторбг.ком

Няма коментари: