понеделник, 13 октомври 2008 г.

Негативните емоции унищожават мъжкото сърце

Десет години честа враждебност към околните и депресии могат да навредят на имунната система на мъжете и те да попаднат в групата на застрашените от сърдечни болести.

Освен това отрицателните емоции са свързани с развитието на диабет тип ІІ и високо кръвно налягане, показва изследване на специалисти от американския Университет Дюк, предаде ИТАР-ТАС.

Сърдитите, угнетените и агресивни мъже са по-склонни към увеличаване на нивото на белтъка С3, който отговаря за хроничното възпаление на имунната система. Силното емоционално и психическо напрежение променя дейността на основните функции в организма, което води до формирането на различни болести.

Медиците са анализирали 10-годишен период от здравословното състояние на 313 мъже, които са ветерани от Виетнамската война. Били са анализирани кръвни проби, резултати от психологически тестове и промяната на нивата на белтъците С3 и С4, отговарящи за възникването на рани или инфекции.

Мъжете, при които са регистрирани най-високите нива на враждебност и депресия, са увеличи със 7,1% нивото на белтъка С3, което е имало негативни последствия за състоянието на сърцето им.


днес.бг

Няма коментари: