вторник, 21 октомври 2008 г.

Пълнозърнестите храни - неизменна част от борбата с инфарктите

Консумацията на пълнозърнести храни, като житни кълнове, овес и кафяв ориз намаляват рисковете от обструкция на артериите и от там на сърдечносъдовите заболявания и инфарктите.

Д-р Philip Mellen от университеата Wake Forest в САЩ е показал резултатите от 7 големи пручвания, които потвърждават факта, че консумацията на житни храни е систематично свързана с намаления риск от сърдечносъдови заболявания. Малкo припомняне за тези храни: те имат свойството да запазват всичките си елементи, или по –точно външната си обвивка и „ядката” си, богати на фибри и на хранителни вещества, като например ендосперм - намираща се само в тези растения и съдържаща амидон и протеини.

Преди това изследване, репутацията на пълнозърнестите храни също беше добра: фибрите и другите хранителни вещества, които се съдържат в тях намаляват нивото на холестерола, това на кръвната захар и инсулина.

7-те изследвания обхващат 285 000 мъже и жени, в продължение на между 6 и 15 години. Резултатите показват, че хората, консумиращи повече пълнозърнести храни имат по-ниско изразен риск да получат инфаркт и да заболеят от сърдечносъдова болест.

Тези пълноценни храни подобряват функциите на кръвоносните съдове, намаляват възпалението на циркулаторната система, от където намалява рискът от обструкция на артериите и от там и на сърдечносъдовите болести.

„Много от консуматорите и здравните специалисти отричат ползите за здравето от зърнените храни”, казва д-р Philip Mellen. Той се надява, че благодарение на проучването му, пълнозърнестите храни най-сетне ще започнат да присъстват повече в чиниите на хората.


здравница.ком

Няма коментари: