сряда, 1 октомври 2008 г.

Заседналият начин на живот засяга сърцето на детето

Липсата на достатъчно движение сред малките деца се отразява на здравето им, водейки до шест пъти по-голям риск за поражения върху сърцето в сравнение с активните им връстници.

Като цяло признаците на метаболитния синдром могат да се появят в много ранна възраст при тях. В Северна Каролина, например, където проблемът е често срещан, екип на Роберт Макърей е наблюдавал 400 деца на възраст между 7 и 10 години, по отношение тяхната височина, индекс на телесна маса, процент мастна тъкан, артериално налягане, ниво на холестерола.

Честотата и продължителността на физическата активност също е взета предвид. Седем години по-късно същите деца са изследвани, за да се провери какво отражение е дал начинът им на живот върху здравето.

Според резултатите 5% са имали водещите признаци на метаболитен синдром - нарушен глюкозен толеранс, повишено артериално налягане, затлъстяване, притеснителни стойности на холестерола, съобщава Пулс.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията, основан в Атланта, препоръчва децата да включват в ежедневния си режим на двигателна активност поне един час бързо ходене или каране на колело с умерена скорост.


актуално.ком

Няма коментари: