вторник, 7 октомври 2008 г.

Капаните на наднорменото тегло ( втора част)

Тук ще продължим да посочваме основните грешки в „диетичното” хранене.

11. Основният враг – това е холестеролът. Да се откажете от продуктите, съдържащи холестерол, е сериозна грешка, която може да има непредвидими последици. На първо място холестеролът не е излишен, а нужен на организма (в определени количества, разбира се) – той участва пряко в производството на половите хормони.

12. Вегетарианството избавя от излишните килограми. От вегетарианската храна може и да се напълнее, ако не се пресмятат калориите и се преяжда. А пълният отказ от животински белтъчини влияе негативно на здравето на мнозина.

13. Полезно е да се ядат само сурови плодове и зеленчуци. Това може да доведе до недостиг на белтъчини и мазнини, а и не трябва да се забравя, че растителната храна не засища напълно, а разтяга стомаха. Ще ви се яде постоянно. И ако нямате силната воля да издържите скоро ще замените салата с тлъста пържола.

14. Стомахът може да бъде излъган. Изкуствено запълващата стомаха целулоза извежда от организма полезните вещества и минерали и често предизвиква запек. Освен това не се създава усещане за ситост. Коремът наистина се препълва, но апетитът и усещането за глад остават.

15. Достатъчно е да не се яде след 18 часа. Разбира се, ако си на работа до 17 часа и след час се прибираш у дома, това правило може да се спазва много лесно. Но ако се прибираш не по-рано от 20 часа? Правилото е да вечеряте поне 3-4 часа преди лягане.

16. Таблетки за бързо отслабване. Ако не ги съчетаете умело с диетата и спортните занимания, те едва ли ще подействат. Мазнините ще се стопяват неравномерно. За да оправите контурите на тялото може да се възползвате от специалната гимнастика.

17. Диетата на Аткинс - тази толкова популярна диета е успешна най-вече при заклетите любители на месо и мазнини. Неслучайно тя е създадена в САЩ и е съобразена с тамошните хранителни навици. Тя рязко променя обмяната на веществата и ако може да се каже, че е подходяща за някого, това са само здравите млади хора.

18. Изгарянето на мазнините ще ни освободи от излишните килограми. В това има известна истина, но често средствата за изгаряне на мазнините се бъркат с тези, които не позволяват да се натрупват нови, а вече придобитите запаси остават незасегнати.

19. Спорътът. Ако сте решили да се занимавате със спорт, преценете обективно дали начинът ви на живот и волята ви са достатъчни да спортувате редовно. Защото ако престанете да посещавате спортната зала, излишните килограми много бързо ще се появят отново.

20. Искам да тежа ХХ килограма. Така психиката се настройва в правилната посока. Но най-важно е как сте определили целта и средствата/срока да я постигнете. Консултацията със специалист-диетолог най-често е единственият начин да бъде направена правилна програма за отслабване.


докторбг.ком

Няма коментари: