събота, 4 октомври 2008 г.

Диета за здраво сърце


1. Яжте по 5 порции плодове или зеленчуци дневно! Помагат в борбата срещу атеросклерозата и действат като антиоксиданти в организма.
2. Яжте пълнозърнест хляб всеки ден! Диета, включваща 3 или повече порции дневно на пълнозърнести храни като пълнозърнест хляб, житни и зърнени култури (боб, грах), ръжени крекери, кафяв ориз може да намали риска от сърдечно заболяване с 30%.

3. Откажете се от мазнината и това ще помогне на холестерола!
Намалявайки общото количество на мазнините (особено на наситените) ще намалите количестворо на холестерола и нивото на мазнини в кръвта. Когато заместите наситените с ненаситени мазнини ще увеличите нивото на добрия холестерол за сметка на лошия холестерол в кръвта.

4. Ограничете солта!
Ограничавайки количеството на консумираната сол (7 г дневно за мъже и 5 г дневно за жени) ще помогнете на кръвното налягане да не бъде с високи показатели.

5. Внимавайте с алкохола!
Алкохолът, поет в големи количества разрушава мускулите на сърцето, увеличава кръвното налягане и е предпоставка за наднормено тегло. Но консумирането на алкохол в умерени количества ще защити сърцето, особено за мъжете след 40 годишна възраст и за жените след периода на менопауза.

6. Поддържайте здравословно тегло!
Ако сте с наднормено тегло и успеете да свалите излишните килограми ще спомогнете за добрата работа на сърцето и ще успеете да поддържате кръвното си налягане в нормални граници.


doktorbg.kom

Няма коментари: