петък, 10 октомври 2008 г.

Хранене при хипертония

Хипертонията представлява болестно състояние, при което кръвното налягане се повишава над нормалните стойности. Основна задача на лечението и на лечебното хранене при това заболаване е да се премахне възбуждането на мозъчната кора и да се възстанови нормалното равновесие между кората, подкоровите центрове и кръвоносната система.

Различните фактори, които играят роля за произхода на хипертоничната болест са: централна нервна система, включваща подчинените и нервно-ендокринни механизми, хуморална среда (състояние на алкално-киселинно равновесие на кръвта, състояние на съдовете и сърцето). Храненето, изменяйки в една или друга насока хуморалната среда, влияе върху повишението или понижението на кръвното налягане.

Разрешени храни са: прясно и кисело мляко,извара; прясно обезсолено сирене; сметана; белтък от яйце; варено месо до 100г дневно, най-много три пъти седмично; всички видове плодове и зеленчуци (картофи, моркови, магданоз, целина, цвекло, чушки, домати, салати, чеснов лук и др.); краве масло; олио; захар; пчелен мед; хляб и тестени произведения.

Забранени храни са: месо в голямо количество; всички месни консерви; солени риби, хайвер, солени млечни произведения (сирене, кашкавал и др.); жълтък от яйце; животински мазнини; вътрешности (бъбреци, мозък, момици); бобови варива; сини домати; спанак; алкохолни напитки; тютюн, кафе; голямо количество течности.


здравница.ком

Няма коментари: