събота, 4 октомври 2008 г.

По-малкото мазнини не винаги означават по-малко проблеми

Докато в миналото имаше голяма консумация на на мазни храни, то сега се наблюдава тенденция към намаляването й. И въпреки това, американците, които консумират с 18% по-малко мазнини отколкото преди 20 години, са една от нациите, имащи проблеми със затлъстяването.

Една от причините е това, че хората се предоверяват на храните имащи надпис на етикета си, съдържащ в себе си "с малко мазнини", "без мазнини". 9 от 10 американци редовно купуват нискомазнинни версии на хранителните продукти, които обаче в голяма част от случаите съдържат повече калории (въпреки малкото калории от мазнини) от оригиналните версии.

Проблем 1: По-малкото мазнини може да означават по-малко калории

Някои нискомазнинни или храни без мазнини съдържат същото количество калории от не-"диетичните" си версии, а някои - дори и повече. Голяма част от хората консумират високи количества от нискомазнниния продукт, вярвайки, че така се хранят здравословно. Но например 10-15 калории разлика е нищо, ако ядете големи количества. Четете целия етикет, а не само информация за мазнините, тъй хората пълнеят главно заради голямата консумация на въглехидрати

Проблем 2: Някои нискомазнинни продукти съдържат изключително вредни мазнини.

Някои храни, твърдящи че съдържат ниско количество холестерол, могат да вдигнат драматично холестерола ви - много повече от по-мазните версии на продукта. Това е така, защото някои от тези нискомазнинни продукти съдържат масла, които претърпяват химично преобразувание, известно като хидрогениране, при което течното растително масло, което е богато на полезни ненаситени мазнини, се трансформира в по-солидна и наситена форма.

Хранителните производители прибягват до хидрогенирането по няколко причини. То придава на продуктите по стабилна и трайна консистенция - така те се развалят значително по-бавно. Но хидрогенирането променя мазнините по два начина:

1. Хидрогенирането води до образуването на транс-мазнини, които могат в същатастепен като наситените мазнини да покачат т.нар "лош" холестерол или LDL холестерола. В същото време не повлияват "добрия холестерол" - HDL-холестерола, на който положително действа консумацията на ненаситени мастни киселини, съдържащи се в зехтина например.

2. Редица проучвания сочат, че химичната промяна в наситените мазнини, предизвикана от хидрогениранети, може да повлияе клетъчните функции, като по този начин се повишава рискът от ракови заболявания

Четете етикета

Четете внимателно етикета на продуктите, които купувате и консумирате. Освен калориите, вижте съставките - особено на чипсовете, снаксовете и други подобни продукти. Думите "може да съдържа хидрогенирани или частично хидрогенирани масла" сочат, че продуктът е претърпял хидрогениране. Ако хидрогенираните мазнини са на някое от първите три места в списъка на съставките, по-добре си намете заместител на този продукт, несъдържащ наситени мазнини

Какво е холестеролът?

LDL-холестеролът или т.нар лош холестерол е главната форма за пренасяне на холестерола в кръвта. Силно повишените нива на този вид холестерол са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, тъй като LDL се натрупва в стената на артериите като я задебелява и стеснява лумена. VLDL-холестеролът (very low density lipoproteins) е друг липопротеин, който транспортира триглицеридите.

HDL-холестеролът е добрият холестерол. За него се смята, че спомага за изчистването на холестерола, натрупан по стените на артериите, и пренасянето му обратно в черния дроб, където се преработва в хормони и клетъчни мембрани. Той понижава сърдечносъдовия риск и съставлява до 1/3 от общия холестерол.

Серумният (кръвният) холестерол е трицифрено число, често използвано за описване на общото количество холестерол. То включва количествата на LDL, VLDL и HDL холестерола


докторбг.ком

Няма коментари: