петък, 17 октомври 2008 г.

Храненето на децата

Храненето на детето оказва влияние върху целия му жизнен път. Затова родителите още самото рождение трябва да са добре запознати как растат децата и с какво трябва да се хранят взависимост от тяхното израстване. Тук ще ви предложим няколко правила, които са полезни и трябва да се познават.

• През първата година детето прави рязък скок в ръста и теглото – като увеличава теглото 3 пъти и на височина израстват с около 25см. След това темповете на растеж значително намаляват. Ако и през следващите година това темпо на растеж се запази е необходима консултация с педиатър.

• За разлика от първата си година, когато детето приема високо калорични храни, то в следващите години е нужно много по- малко калории.

• С израстването си децата започват да се хранят с по-разнообразни храни. Децата могат дълго време да харесват даден продукт и в определен момент да престанат да го ядат без видима причина. Това е нормално явление, тъй като децата често променят своите предпочитания.

• Децата се раждат се вродено предпочитание към сладката храна и съпротива към киселата. Първата храна, която те опитват е кърмата, а тя е сладка. И децата са генетично предразположение да я харесват и свикват с нея. Останалите вкусове детето опознава постепенно през живота си. Родителите могат да формират хранителните вкусове на децата си, въвеждайки един по един различните продукти.

• Децата са много взискателни и трудно възприемат нови вкусове и храни. Въпреки това те трябва да се хранят разнообразно и родителите трябва да се опитват да ги хранят по този начин. Препоръчва се новите храни да не се включват повече от два пъти седмично, докато детето свикне с този вкус.

• Апетитът на детето намалява към края на деня. Родителите не трябва да заставят децата да се хранят по-обилно , за да наваксат пропуснатите количества през деня.


докторбг.ком

Няма коментари: