петък, 31 октомври 2008 г.

Намаляването на холестерола води до безплодие и умствени увреждания

“Ново двайсет” дойде тези дни откъм научните среди! Оказа се, че холестеролът не е враг, а приятел на жените. И не било полезно да се намалява нивото му в кръвта. Нещо повече - това дори било опасно за здравето! Днес ще се опитаме да обясним какви нови подходи по отношение на храненето и профилактиката на болестите носи това необичайно откритие.

Във време, когато лекарите от цял свят с всички сили се опитват да водят борба с холестерола, се намират специалисти новатори, които смятат същия този холестерол за наш приятел. Въпреки че всички знаем, че точно той е виновен за възникване на проблемите със сърцето и кръвоносните съдове. Не е тайна и фактът, че повече от двадесет години опитите за ограничаване на холестерола в храната така и не можаха да доведат до съществено намаляване нивото на заболяемост от атеросклероза. Не е намаляла и смъртността от сърдечносъдови проблеми.
Случва се точно обратното - антихолестероловата терапия доведе до формирането на нови и по-рано рядко срещани заболявания - например безплодието и болестта на Алцхаймер.

НАМАЛЯВАНЕТО НА НИВОТО НА ХОЛЕСТЕРОЛА НЕ Е ПАНАЦЕЯ
Разбирайки това, в последните години медиците предложиха нова теория - те разделиха холестерола на лош и добър. Същността е в това, че холестеролът, съдържащ се в липопротеините с висока плътност, е полезен, а в липопротеините с ниска плътност - вреден. Обаче от гледна точка на биохимията тази теория е лишена от здрав смисъл. Липопротеините и с ниска, и с висока плътност в основата си съдържат едни и същи вещества, само че в различни съотношения. Ако се следва този подход, то спокойно може да се говори за добра и лоша глюкоза например, за добра и лоша аминокиселина и т.н. А това е невярно и несериозно.

ЖИЗНЕНОВАЖЕН КОМПОНЕНТ ЗА ОРГАНИЗМА НИ
Холестеролът е един от жизненоважните компоненти за нашия организъм. Той се отнася към класа на прохормоните. Както е известно, хормоните не постъпват в човешкия организъм от външни източници, а се произвеждат от вътрешните органи. Същото се отнася и за холестерола. Основен вътрешен доставчик на този компонент са чернодробните клетки. Те произвеждат голяма част от функциониращия в организма холестерол - около 75 процента. Други 20 процента се образуват в резултат на жизнеспособността на другите клетки на организма. И всичко на всичко 5 процента от общото количество холестерол постъпва с храната в нашия организъм. Оттук могат да се направят два извода. Първо, храненето не е основният фактор, влияещ на нивото на холестерола в кръвта. И второ, ако 75 процента от всичкия холестерол произвежда самият организъм, то това вещество в никакъв случай не трябва да се смята за вредно.


лекар.бг

Няма коментари: