вторник, 28 октомври 2008 г.

Отслабнете с... ядене!

Една трета от българите са с наднормени килограми. Нацията ни затлъстява, защото не знае как да се храни, категоричен е проф. Мермерски

Здравейте! Сега навсякъде се пише и говори за това как да се справим с наднормените килограми. Аптеките и фирмите предлагат толкова много препарати за отслабване, че ако наистина всички действаха, досега нацията ни щеше да е стройна като фиданка. Рекламите крещят отвсякъде за отслабване по най-бързия метод, показват някакви дебелани, които са станали като холивудски актриси само с една опаковка прах или хапчета. Кажете ми на кого да повярвам? На това, че човек може да влезе в първата аптека и да си купи хапчета за отслабване и проблемът му е решен? Или на това, че като се разхождам и срещам всеки трети или четвърти човек с наднормени килограми... Пиша ви всичко това с молба да ми разясните, пък и не само на мен, наистина ли хапчетата за отслабване помагат? И какво съдържат?
Велислава Дончева, Стара Загора

По аптеките и в магазините за здравословни и диетични храни наистина се предлагат много хранителни добавки. От “магическите” хапчета, чиито надписи ти обещават, че ще сваляш килограм след килограм без никакви лишения, до кафета и дъвки за отслабване... Преди да посегнеш към тях обаче, трябва да си отговориш на някои важни въпроси: доколко са ефикасни подобни хранителни добавки? И дали няма да навредят?

Каква е истината

Храним се по различен начин - седнали, прави, в движение, в зависимост от това с какво време разполагаме. Обикновено ни привличат видът и ароматът на храната, но в повечето случаи купуваме каквото ни е под- ръка. После се питаме защо непрекъснато увеличаваме теглото си. И хукваме по аптеките или от рекламите да си купуваме средства за отслабване. И се питаме наистина ли има такива средства? Отговорът е: да, има.
Средствата за отслабване въздействат главно върху функциите на задстомашната жлеза, която произвежда инсулина. Подобни препарати потискат апетита и стимулират изгарянето на мазнините. Тези таблетки се изработват на основата на хрома и на хидроксилимонената киселина, която се съдържа в екстракта, добиван от плодовете на растението гарсиния.
Доскоро средствата за отслабване, потискащи апетита, бяха само синтетични лекарства, които въздействат на централната нервна система. По този начин те проявиха и редица вредни странични ефекти като намаляване на работоспособността и на жизнения тонус.
Но апетитопотискащи средства в определени случаи могат да бъдат и някои дарове от природата, които се препоръчват при затлъстяване. Лечението се провежда в съчетание с нискокалорична диета. В тази група влизат и добавките, които съдържат по-големи количества растителни влакна - целулоза, трици и др. Те имат свойството да увеличават обема си в стомаха и червата и когато човек се храни с такива храни, намалява чувството му на глад.

Абсорбатори на мазнини

Нивото на мазнините в кръвта е в пряка зависимост от храносмилането и от усвояването на хранителните вещества, както и от движението на холестерола в организма - между черния дроб и червата. Продуктите за отслабване, които действат като абсорбатори на мазнините, всъщност пречат на част от липидите в червата да се свържат, като ги изхвърлят още преди да бъдат усвоени и вкарани в кръвта. Междувременно черният дроб поема част от холестерола в кръвта за синтез на жлъчни киселини и така нивото на липидите в кръвта значително намалява. Друго много важно значение на абсорберите на мазнини, е че чрез тях организмът отстранява много от натрупаните токсини и канцерогенни субстанции. По такъв начин тялото се предпазва от образуването на ракови клетки. Това са препарати, които съдържат само естествени субстанции, чието действие е забавено, а организмът усвоява техните активни вещества в продължение на целия ден. Това е важно за организма, защото двете основни съставки на тези препарати (холин и инозитол) са разтворими във вода и когато са в обикновен вид, се изхвърлят от организма за 2-3 часа. Холинът и инозитолът са субстанции, ускоряващи процесите на изгаряне на мазнините до мастни киселини.
L-карнитинът също присъства в състава на препаратите за отслабване от тази група. Той отговаря за продуцирането на енергия от молекулите на мастните киселини. Метионинът и бетаинът пречат на отлагането на мазнините в черния дроб и усилват детоксикацията на организма и намаляването на нивото на холестерола. Съвременните препарати за отслабване, разграждащи мазнините, съдържат и хром, който има значителен принос при намаляване на телесното тегло и няма никакви странични ефекти.
Хранителните добавки, които изгарят мазнините, наистина освобождават тялото от няколко излишни килограма, а действието им може да се измерва в сантиметри. Намаляването на обиколката на талията с 2 см например отговаря на 4-5 кг редуцирано тегло.
И в заключение - днешните средства за намаляване на теглото са по-безопасни и по-ефикасни, а съчетани със здравословен и балансиран режим на хранене, гимнастика и упражнения, помагат на всеки да постигне желания добър и дълготраен резултат за фигурата си.


блитц.бг

Няма коментари: