четвъртък, 2 октомври 2008 г.

Селен за сърцето

ТЕСТ
1. Страдате ли от чести инфекции?
2. Губите ли от време на време остротата на зрението си?
3. Имате ли понякога проблеми със сърдечно-съдовата система?
4. По-бавно ли ви зарастват раните?
5. Чувствате ли липса на сила?

Ако сте отговорили с ДА на 1-2 въпроса, вероятно концентрацията на селен в организма вие на границата, ако отговорът на 3 и 4 въпроса е ДА, включете в храната си бирена мая, а ако сте отговорили положително на всичките 5 въпроса - помислете не сте ли изложени на силен стрес. Задължително приемайте по 1-2 таблетки селен 3-4 пъти на ден по време на хранене.

СЕЛЕНЪТ е съставна част на ензима, който предпазва клетъчните структури от оксидационни увреждания, така че биологичната задача на селена е подобна на тази на витамините А и Е.. В комбинация с витамините А, С и Е има важно антиоксидантно действие и предотвратява преждевременното стареене на клетките. Липсата на селен се проявява чрез нарушения в абсорбирането. Притежава антибактериално, антигъбично и антитуморно действие. Силният антиоксидант - селен, свързан с мая, провитамин А и витамините С и Е е отлично средство за укрепване на защитните сили на организма. Таблетките в тази комбинация действат върху метаболизма на клетките, намаляват риска от дегенеративни болести, предотвратяват окисляването, помагат за детоксинацията на организма, предотвратяват стареенето на клетките, запазват еластичността на тъканите, помагат при проблеми с кожата, ноктите и косата, при състояния на стрес, проблеми с нервите, при липса на енергия, изтощеност и по - голямо физическо и психическо напрежение, допринасят за по-голямата съпротивителна сила на организма и за възстановяването на енергията.

Липса на селен може да се появи при хора с неправилен начин на храните и със смущения в абсорбирането. Селенът притежава антибактериално, антифунгално и против умора действие, така че често се явява в хранителните добавки заради антиоксидантното си действие и многобройните доказателства за действието му против умората. Липсата на селен се проявява най-често под формата на заболявания на кожата, косата, ноктите, имунната система, възпалителни заболявания на ставите, алергии, намалена функция на синтеза на белтъчините и дезинтоксикация на черния дроб, дистрофични изменения в сърдечния и други мускули. Липсата на селен може да се отрази върху синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, склонността към отслабване на зрението, нарушена регенерация на увредените органи.

Селенът –действа предимно като редуциращо средство или антиоксидант, при което свързва към себе си кислорода и предотвратява оксидационното разлагане на мастните киселини. В същото време запазва витамините А и Е и ги подпомага в тяхното действие.

Селенът заедно с витамин Е има синергистично действие, предотвратява развитието на свободните радикали в кръвта, унищожавайки разтворимите в мазнини оксиданти във водна среда на всяка човешка клетка. Той е необходим за организма в малки количества, измерващи се в микрограмове. Дневните дози при мъжете са малко по-високи и се движат някъде до 70микрограма, докато при жените са до 55микрограма .Въпреки че се нуждаем от малки количества селен, лекарите редовно установяват по-ниски от нормалните нива на селена, когато става дума за редица болести на съвременния човек. Изследванията показват, че ако го няма в почвата, то тогава той липсва и в растенията (където естествено се намира). Почти от половината от количеството селен се при мъжете се намира в клетките на тестисите и семенните канали, водещи към простатата жлеза. Когато в тялото ни липсва селен, тогава се намалява и нивото на съответния ензим(биокатализатор glutation peroksidaza), което представлява голяма пролука в защитата на организма и води до редица проблеми, предизвикани от вредната оксидация: втвърдяване на артериите, сърдечни болести, ревматоиден артрит, перде на окото, нарушения в растежа и развитието, склонност към инфекции, стерлитет.

Минералът селен укрепва имунната система в борбата с вирусите и другите патогенни агенти. Белите кръвни телца, антителата, макрофагите и интерферонът в комбинация с него имат много по-ефикасно действие. Необходимостта от приемане на допълнителни дози селен се потвърждава от редица изследвания, доказващи, че допълнитения му прием облекчава или дори предотвратява появите на вируса на херпеса, на хепатита, та дори на вируса на ебола и на спин. Всички научни изследвания в областта на модерната онкология показват, че действието му е изключително благоприятно при превенцията на канцерогенните процеси, както и че процесът на зачестили случаи на поява на рак на белите дробове, ректума(дебелото черво), пикучния мехур, на хранопровода, шийката и тялото на матката значително намаляват при приемането на селен. От лимфом -вид рак на лимфната тъкан, който е все по-разпространен в света, много по често се разболяват хора с ниски нива на селен в организма.

Като силен антиоксидант, селенът, е иключително ефикасен при превенция на сърдечните болести. Доказано е, че при хора с ниски нива на селен появата на сърдечни болести е 70% по-честа отколкото при такива с нормални нива на селен. Датско изследване показва, че селенът е важен фактор за контрола и предотвратяването на сърдечните аритмии, неочакваното прескачане на сърцето. Селенът в комбинация с витамините А, С и Е действа в самото огнище на възпалението при остеоартрит, колит и псориазис. Той влияе положително и върху хормона на Ш-4 на щитовидната жлеза, тъй като успешно активира ензимите, стимулиращи произвеждането на този важен хормон .В по-широк план на действие Селенът е важен за детоксикацията на организма от тежки метали: олово, платина, живак, кадмий, талий, тъй като в негово присъствие техните соли се превръщат в инертни и неопасни вещества. Ензимът glutation peroksidaza, който директно се стимулира от селена, е с много ниски нива при заболелите от множествена склероза, така че се прилага като добавка при тази болест.

Плодовитостта - способността за възпроизводство, зависи директно от количеството но селен, а в случая на липсата на този минерал по време на бременност, родените деца са предразположени към дегенеративни заболявания на гръбначния мозък, тъй като страдат от същия дефицит. Като изключителен “ловец” на свободни радикали, селенът има голямо значение в дерматологията където се прилага срещу серобея, поява на пърхот и др. Неговата липса се забелязва и в случаите на тумор на гърдата, на стомаха, карцином на простатата и дебелото черво, хроничен алкохолизъм.


newiaqua.royalsbg.com

Няма коментари: