сряда, 8 октомври 2008 г.

Кръвоносните съдове и как се стига до атеросклероза

Атеросклерозата е заболяване на еластичните кръвоносни съдове, което се характеризира с уплътняване и стеснение на съдовете в следствие отлагането в стената им на мастни депозити (плаки) и други субстанции.

Характеристики на здравите кръвоносни съдове.

Артериите са кръвоносни съдове, които пренасят кислород и хранителни вещества от сърцето към останалата част на тялото. Непроменените съдове са здрави и еластични и податливи на натиск, след което възстановяват формата си. Вътрешната им повърхност е гладка, за да може кръвта да се движи безпрепятствено. Какви процеси настъпват с възрастта?

С времето обаче, повишеното налягане в артериите ви (високо кръвно налягане, стрес, активна физическа работа), води до настъпване на промени в стените на артериите. Те стават плътни и нееластични, а понякога се образуват стеснения, които възпрепятстват нормалния поток на кръвта. Този процес се нарича атеросклероза.

За това заболяване хората обикновено смятат, че засяга само съдовете на сърцето. Атеросклеротичните изменения, обаче, могат да засегнат всеки един еластичен артериален съд в организма. Когато са засегнати съдовете, които кръвоснабдяват крайниците, вие можете да имате проблеми с кръвоснабдяването на ръка или крак, които се наричат периферна артериална недостатъчност. Когато са засегнати артериите кръвоснабдяващи сърдечния мускул (коронарни съдове), вие можете да имате гръдна болка (ангина пекторис), поради хроничен недостиг на кръвоснабдяване на сърцето или остър инцидент - инфаркт. Когато са засегнати големите артерии разположени в шията, които кръвоснабдяват мозъка, може да се оплаквате от преходни исхемични атаки или остър инцидент – инсулт. Атеросклерозата може да доведе до отслабване здравината на съдовата стена и до поява на разширение в нея – аневризма, или дори до разкъсване на съда. Ако такъв съд се разкъса в мозъка, изливащата се под налягане кръв притиска тъканите, което може да застраши живота ви.

За жалост атеросклерозата в повечето случаи протича незабелязано и коварно, без никакви симптоми докато не настъпи острия инцидент, който може да се окаже фатален. Какво можете да направите за да предотвратите това заболяване. Търсете предупредителните симптоми и елиминирайте рисковите фактори като ги заместите със здравословни промени в начина на живот!

При атеросклерозата, артериите са стеснени поради наличието в стената им на атеросклеротични плаки. Те са изградени от холестерол-съдържащи частички, наречени липопротеини, също така мастни клетки, калциеви отлагания, остатъци от мъртви клетки, и други субстанции.

Симптоми.

Симптомите обикновено се развиват постепенно. Първоначално симптоми могат да се появяват след извънредно натоварване, когато артериите не могат да осигурят мускулите ви с необходимия кислород и хранителни вещества. Колкото по-тесни стават съдовете обаче, все по-малки натоварвания са необходими за да се достигне прага, при който органите изпитват остра нужда от допълнителен кислород или от почивка.
Освен това атеросклеротичните изменения водят до неадекватна реакция на съдовете спрямо натоварване. Здравия коронарен съд при натоварване се разширява, за да поеме повече кръв, а атеросклеротично променения съд се свива. Това допълнително намалява притока на кръв, необходим за да се поддържа помпената функция на сърцето, а от там и на живота.

Най-често са засегнати съдовете на сърцето, мозъка, бъбреците, коремната аорта и крайниците.

Сърдечни съдове. Запушването на артериите на сърцето (коронарни артерии), може да бъде причина за поява на симптоми на ангина пекторис (гръдна жаба) или сърдечен инфаркт. Такива са гръдната болка, задух, безсилие и др. Те се дължат на увреждане на сърдечния мускул в следствие недостига на кръв.

Мозъчни съдове. Наличието на разязвена плака в артериире, може да доведът до образуване на тромб, който блокора кръвта към дадена зона в мозъка. Резултатите от това зависят от засегнатата мозъчна зона. Могат да последват изтръпване или парализи, засягащи само едната половина на тялото или цялото тяло, нарушение в зрението, говора и други.
Атеросклеротичния съд може да се разкъса. Обикновено това настъпва при хора с високо кръвно налягане. И в двата случая тези инциденти наричаме инсулт.

Бъбречните съдове. Атеросклерозата на бъбречните съдове може да доведе до високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност.

Атеросклероза на аортата. Води до развитие на аневризма в коремната или гръдната част. Съществува риск от разкъсване.

Съдове на крайниците. Обструкцията на артериите на ръцете или краката може да причини симптоми на периферна артериална недостатъчност, като болка в крайника при движение (клаудикацио), която преминава след почивка (при хромичните случаи) или остро спиране на кръвообръщението в крайника, което може да доведе на смърт на тъканите и ампутация.

Втвърдяването на съдовете, при възрастни мъже може да доведе до еректилна дисфункция.


Как се развива плаката?

Първия момент е увреждането на вътрешната повърхност на съдовата стена.
След това основна роля за развитието на атеросклерозата има повишеното ниво на холестерола. Той навлиза в стената и се поглъща от клетки (макрофаги), които се опитват да го елиминират. Това обаче се оказва трудно и те се превръщат в гигантски пенести клетки изпълнени с холестерол и след време умират, като изливат съдържимото си в стената.

В следствие на това съда реагира с развитие на възпалителна реакция. Протичат процеси на възпаление и регенерация, свързана с образуването на фиброзни стуктури, които правят съдовата стена нееластична и твърда.

Диагноза.

Признаците на атеросклероза, които вашия лекар ще намери са:

-Отслабен до липсващ пулс под зоната на стеснения съд.
-Артериални шумове върху мястото на стеснения съд.
-Бавно зарастване на раните в зоната на намалено кръвоснабдяване.
-Намалено кръвно налягане в засегнатия крайник.
-Шумове от пулсиращи аневризми в корема или други области.

Лечение.

Промяната в начина на живот може значително да подобри качеството и продължителността на живота. Използват се и някои лекарствени средства:

Лекарства, намаляващи холестерола. Бързото понижаване на „лошия“ LDL-холестерол в кръвта, може да забави, да спре и дори да доведе до обратно развитие на плаките.

Антиагреганти. Намаляват вероятността за образуване на тромби върху атеросклеротичните плаки.

Антикоагуланти. Подобряват реологоята на кръвта и намаляват вероятността за образуване на тромби.

Съдоразширяващи средства. Намаляват спазъма на съдовете.

Добър контрол на рисковите фактори- лечение на придружаващ диабет, артериалната хипертония, спиране на тютюнопушенето и др.

Инвазивни методи. Налагат се при остри инциденти на блокиране на кръвоснабдяването. Необходими са, за да спасят тъканите под стеснения съд от некроза и ампутация.

Ангиопластика. С катетър се достига до плаката и с балонче плаката се притиска към съда. На това място може да се постави стент, който притиска плаката към стената и не позволява нарастването й.

Емболектомия. Ембол е кръвен съсирек, въздух, мастна капка или друга субстанция, която предизвиква пълно запушване на кръвоносния съд. При тази процедура по специален начин се отстранява ембола, който запушва съда.

Ендартеректомия. Хирургично отстраняване на плаките от стените на стеснените артерии.

Съдова хирургия. Може да се направи байпас - обходен път от съдове, който заобикаля стеснението и позволява нормално кръвоснабдяване на крайника.

Тромболитична терапия. В ранните часове след блокирането на съдовете от тромб може да се инжектора тромболитичен агент, който да „стопи“ тромба.

Как да се предпазим?

Движете се! Подходящи движения могат помогнат на мускулите ви да използват кислорода по-ефективно. Физическата активност, освен това, подобрява кръвообръщението и развитието на колатерални съдове - нови съдове, които формират естествен байпас около мястото на запушването, като позволяват по-добро кръвоснабдяване на засегнатия крайник.

Спрете цигарите! Тютюнопушенето допълнително увеличава спазъма и уврежда вътрешната повърхност на съдовете ви.

Хранете се здравословно и поддържайте теглото си в норма! Здравословното хранене е предпоставка за нормално тегло, нормално кръвно налягане и по-ниски нива на холестерол.

Намалете стреса или се научете как да се справяте с него! Елиминирайте стресиращите фактори в работата и у дома, ако е възможно. Можете също да научите техники за справяне със стреса, като мускулна релаксация и дълбоко дишане.

Лекувайте диабетът, високото кръвно и високият холестерол!

Ако имате атеросклеротични промени в съдовете на крайниците, трябва да полагате грижи и за тях. Носете само обувки, които са ви по мярка. Дори малки порязвания или наранявания, изискват специално внимание, тъй като намаленото кръвообръщение е причина за по-бавното и понякога усложнено с инфекция зарастване на раните.


е-плацебо.ком

Няма коментари: