събота, 25 октомври 2008 г.

Хипотонията може да увреди паметта

Навън времето е меко и приятно, грее слънце, чуват се весели гласове, а главата ти е чугунена и никак не ти се иска да се вдигнеш от леглото. Нямаш сили дори да станеш и да си свариш чашка ободряващо кафе. Напълно възможно е това да са прояви на “тихата” хипотония.

Нека в началото да направим малко уточнение, казва д-р Петър КИРОВ, невролог. Терминът “хипотония” е неправилен, макар да е широко разпространен сред хората за означаване на ниско налягане. Правилно е да се каже артериална хипотензия - понижено артериално налягане, а хипотония е понижен тонус на съдовете. Но тъй като този неправилен термин е широко разпространен и утвърден в съзнанието на хората, ще го наричаме хипотония, като разбираме артериална хипотензия. За ниско артериално се смята налягането пониско от 100/60 мл живачен стълб при хора на възраст 25 години и по-млади, и по-ниско от 105/65 - за хора, по-възрастни от 30 години. Ако налягането постоянно е в тези граници, значи имате артериална хипотензия.

КОЙ Е ПОТЕНЦИАЛНИЯТ ХИПОТОНИК?

Симптомите на хипотонията са много нееднородни и не е задължително да се проявяват едновременно. Те могат да се проявят като вялост, апатия, усещане за обща слабост и умора сутрин, липса на бодрост даже след продължителен сън, влошаване на паметта, разсеяност, намалена работоспособност. Много често такива болни изпитват недостиг на въздух в покой и задушаване при физическо натоварване, понякога се забелязва лека оточност на коленете и стъпалата вечер.

Един от симптомите, който трябва да постави нащрек хората и от двата пола, това е нарушаването на потентността при мъжете и на менструалния цикъл при жените. При представителите и на двата пола се забелязва повишена раздразнителност, емоционална неустойчивост, разстройства при заспиване и по време на сън. Често към тези симптоми се присъединяват и усещането за тежест в стомаха, горчивина в устата, намаляване на апетита, гадене, киселини, запек. Тези хора често имат болки в ставите и мускулите, които са непостоянни, появяват се в състояние на покой и минават след физическо натоварване.

Първичната хипотония се среща най-често при жени на 30- 40 години, които се занимават с умствен труд. Хипотония се среща при деца и подрастващи, в тозислучай причините трябва да се търсят в:

* наследствеността;

* в наскоро прекарани инфекциозни заболявания;

* в неспазване на дневния режим;

* конфликтни ситуации в училище или вкъщи.

Възможно е и временно понижаване на налягането, т.нар. физиологична хипотония, която възниква в период на адаптация към нови климатични пояси и зони. Не трябва да се учудвате, ако се почувствате зле в такива ситуации. Острата хипотония може да се развие при неправилно прилагане на медикаменти за понижаване на артериалното налягане.

Към тях спадат

* невролептиците;

* различните видове ганглиои адреноблокери;

* нитрити и нитрати.

Специално искам да се спра на последните. Често съветваме хората да вземат нитроглицерин по време на сърдечен пристъп, но това трябва да се прави само в седнало или легнало положение. Прилагането на нитроглицерин води до рязко понижаване на артериалното налягане и, ако човек е прав, може да развие статичен колапс - към главата не постъпва достатъчно количество кръв и той загубва съзнание. Главоболието е другият симптом, който води хипотониците при лекаря. То се проявява по различен начин. Може да се появи сутрин или след дневен сън, а също и след физическа и умствена работа. Понякога главоболието се появява след обилно хранене (кръвта приижда в стомаха) и при продължително стоене прав.


чудеса.нет

Няма коментари: