понеделник, 6 октомври 2008 г.

Който не си мие зъбите, страда от сърце

Лошата хигиена в устната кухина може да доведе до сърдечно заболяване, сочат проучвания, оповестени на конференция на Дружеството по обща микробиология.
Болестите на сърцето обикновено се свързват с тютюнопушене, затлъстяване и повишено ниво на холестерол в кръвта.

Проф. Хауърд Дженкинсън от Университета в Бристол обаче оспорва тази теза. "Няма голямо значение дали ще бъдете слаб и в добро здраве - вие увеличавате вероятността да се разболеете от сърдечно заболяване, ако зъбите ви са в лошо състояние".

Както подчертават микробиолозите от Бристолския университет и Кралския колеж на хирурзите в Ирландия, ако човек не си мие редовно зъбите и ако има кървене от венците - това отваря вратите на тялото за стотици бактерии - до 700, които се намират в устата.

"Устата е вероятно най-мръсното място в човешкото тяло", отбелязва д-р Стив Керигън. Той обяснява процеса: кървящите венци позволяват на бактериите да достигнат до кръвоносните съдове, където те се "залепват" за тромбоцитите (които служат за съсирване на кръвта) и причиняват вътрешна коагулация в кръвоносните съдове, което увеличава риска за инфаркт".


нюз24.бг

Няма коментари: